Simona Halep, prinsă cu minciuna! Varianta suplimentului contaminat, demontată de specialişti: „Trebuia să consume 5.000 de doze!”

Simona Halep a fost suspendată patru ani din orice activitate legată de tenis, după ce Sport Resolutions, tribunalul independent de la Londra, a respins varianta fostului lider WTA, cea a unei contaminări cu un supliment.

15 sept. 2023, 15:34
Simona Halep, prinsă cu minciuna! Varianta suplimentului contaminat, demontată de specialişti: „Trebuia să consume 5.000 de doze!”
Simona Halep, prinsă cu minciuna! Varianta suplimentului contaminat, demontată de specialişti: "Trebuia să consume 5.000 de doze!"

Simona Halep, prinsă cu minciuna! Motivarea suspendării, facută publică de Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA), dezvăluie modul în care Simona Halep a pierdut procesul.

Astfel, dr. Daniel Eichner, preşedintele laboratorului WADA din Salt Lake City, nu a admis nici un moment că suplimentul KETO MCT, luat de Simona Halep, ar fi putut fi contaminat cu roxadustat. Acesta vine cu două scenarii, ambele devastatoare pentru româncă:

  • în primul dintre ele, Simona Halep ar fi trebuit să consume 900 de doze de KETO MCT (de câte 10 grame, atât cât susține că a luat în fiecare din cele cinci zile), pentru ca în corpul său să ajungă concentrația de roxadustat reieșită la testul anti-doping;
  • în cel de-al doilea scenariu ar fi trebuit să consume nu mai puțin de 5000 de doze.

Citeşte şi: The Guardian aruncă în aer detalii cheie din cazul Simonei Halep. Sportiva este suspectată de dopaj și la turneul de la Wimbledon 2022

La testul A, efectuat pe 29 august 2022, sportivei i s-a găsit o cantitate de roxadustat de 0,289 nanograme / miligram, iar la testul B valoarea a crescut la 0,529 ng/ml. S-au făcut apoi efectuat analize și asupra suplimentului pe care îl lua Simona Halep și experții care au pledat pentru cauza Simonei Halep au susținut că acesta poate produce o cantitate de 0,07 până la 0,1 ng/ml de roxadustat, valori oricum mult mai mici decât cele depistate la controlul anti-doping de la US Open 2022!

„Din concluzia noastră cu privire la întrebarea legată de concentrare rezultă că a existat o altă sursă fie a întregului, fie a majorității roxadustat în eșantionul din 29 august al sportivei”, se arată în motivarea tribunalului Sport Resolutions.

În aceste condiţii, Simona Halep are şanse infime chiar la TAS, unde speră într-o reducere cel mult la jumătate a pedepsei, în condiţiile în care ITIA a cerut şase ani de suspndare (teortiec, putea cere opt ani, câte patru pentru fiecare dintre cele două acuzaţii, dopajul cu raxadustat şi iregularităţile din paşaportul biologic).

Citeşte şi: Simona Halep a rupt-o cu Patrick Mouratoglou! Ce american celebru a angajat ca să o scape de suspendare

Mai mult, ITIA o acuză pe Simona Halep de fapte deosebit de grave:

  • dopajul sanguin al Simonei Halep a fost repetitiv și sofisticat;
  • potrivit grupului de experți, a fost clar că stimularea a fost eficientă cel mai devreme din martie 2022 până în septembrie 2022. Prin urmare, trebuie să fi folosit mai mult de o substanță și/sau metodă interzisă în mai multe ocazii;
  • sportiva a avut un comportament înșelător și/sau obstructiv pentru a evita depistarea sau judecarea unei încălcări;
  • momentul suprimării eritropoetinei sugerează că dopajul a fost programat pentru a oferi sportivei sânge foarte oxigenat în timpul Wimbledon (iulie 2022) și apoi la US Open (august 2022).
230911-itia-v-simona-halep-decision-redacted-pp