Simptome care vă trimit de urgenţă la ginecolog

Ciclul menstrual care vine uneori neregulat sau infecțiile care apar ocazional sunt printre problemele ginecologice care nu reprezintă motive de îngrijorare. În schimb, secreția anormală și sângerările neregulate pot prevesti cancerul, iar durerile pelviene insistente pot fi un semn de sarcină extrauterină.

RomaniaTV.net
09 nov. 2013, 08:20
Simptome care vă trimit de urgenţă la ginecolog

Ginecologii explică mai detaliat cinci semne pentru care trebuie neapărat consultat un medic specializat în obstretică-ginecologie, scrie doctorulzilei.ro

Mâncărimea, combinată cu boli de piele Săpunurile sau lubrifiantele parfumate sunt cel mai des învinuite pentru apariția mâncărimilor, mai ales pentru persoanele care au o piele sensibilă.
„Mâncărimea din zona genitală poate fi cauzată de infecții vaginale (frecvent candidoza) la femei, boli cu transmitere sexuală sau alergii, cele mai frecvente fiind date de latexul prezervativului”, explică dr. Ciprian Pop, asistent universitar, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul de Urgență „Elias” din București.
Totuși, mâncărimea devine o problemă atunci când apar și afecțiuni ale pielii. De exemplu, o boală de piele, denumită „lichen sclerosus” poate provoca mâncărime și contribuie la apariția unor pete mici, albe pe vulvă (partea exterioară a vaginului). Această afecțiune este rar întâlnită și afectează în special persoanele în vârstă. Lăsate netratate, petele se transformă în cicatrici și pot crea probleme de urinare sau în timpul actului sexual.

Uscăciunea vaginală persistentă Uscăciunea vaginală apare de obicei din cauza scăderii nivelului de estrogen, deoarece acesta este responsabil de elasticitatea și de umiditatea mucoasei vaginale.
„Cea mai frecventă cauză a uscăciunii vaginale o reprezintă vaginita atrofică prin deficitul de estrogeni. Scăderea nivelului estrogenilor ce apare în menopauză, în timpul sarcinii și alăptării, din cauza îndepărtării chirurgicale a ovarelor, ca efect al radioterapiei sau chimioterapiei, precum și din cauza scăderii activității sexuale conduce la scăderea secreției vaginale normale, care este necesară pentru curățarea vaginului, pentru lubrifierea lui și prevenirea infecțiilor”, detaliază ginecologul.

Simptomele asociate uscăciunii vaginale sunt: disconfortul, arsura, iritația și durerea în timpul actului sexual. Pierderea libidoului sau disfuncția sexuală este o problemă majoră pentru femeile cu vârsta de peste 45 ani. În astfel de situații, trebuie urmate tratamente de substituție, la recomandarea medicului.

Durerile pelvine acute și bruște De cele mai multe ori, durerile pelvine apar după perioada ovulației și trec cu un tratament ușor pe care îl puteți face acasă. În schimb, durerile cronice pot fi cauzate de fibroame uterine, endometrioză sau de o boală inflamatorie.

„Durerea pelvină poate varia de la ușoară până la severă, interferând cu activitățile fizice și sexuale. Durerea poate apărea la menstră sau în timpul contactului sexual, sugerând o afecțiune a organelor pelvine (uter, ovare, trompe, col uterin sau vagin) sau a tractului urinar, o infecție sau o afectare musculară sau osoasă”, detaliază ginecologul. În cazuri mai grave, durerile abdominale și sângerările vaginale pot fi semnul unei sarcini extrauterine. „Durerea pelvină acută bruscă și foarte puternică poate fi semnul unei sarcini extrauterine rupte, a unui chist ovarian torsionat sau rupt ori semn de avort spontan și necesită spitalizare sau intervenție chirurgicală de urgență”, atenționează specialistul. 

Citeşte mai mult pe doctorulzilei.ro.


loading...