Simulare Bac 2024 matematică şi istorie. 20.000 de elevi au lipsit deja la proba de română, previziunile TikTok au dat greş

Elevii din ultimul an de liceu au susținut luni, 4 martie, prima probă din cadrul simulării examenului de Bacalaureat (BAC) 2024, cea de Limba și literatura română, potrivit calendarului simulării. Urmează marţi proba scrisă la proba obligatorie a profilului
Filip Stan
04 mart. 2024, 23:19
Simulare Bac 2024 matematică şi istorie. 20.000 de elevi au lipsit deja la proba de română, previziunile TikTok au dat greş

Simulare Bac 2024 matematică şi istorie. Luni, 4 martie, s-a desfășurat simularea probei scrise de Limba şi literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat 2024.

Conform datelor furnizate de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 15:00), au fost prezenți 126.820 de elevi din totalul celor peste 146.000 de elevi înscriși în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă.

Rata de participare este superioară cu peste 5% (86,3%), comparativ cu anul trecut (81%), numărul de elevi fiind aproximativ același.
Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 5 elevi.

Calendarul probelor din zilele următoare:
• 5 martie 2024: proba E)c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
• 6 martie 2024: proba E)d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
• 7 martie 2024: proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă.
Comunicarea rezultatelor (în mod individual) va avea loc în data de 15 martie.

 

Simulare Bac 2024 matematică şi istorie. În jurul orei 9, subiectele multiplicate vor ajunge în săli în plicuri sigilate prin profesorii din comisia de organizarea și vor fi distribuite elevilor așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Din acel moment, conform procedurii care poate fi consultată mai jos în articol, „timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării examenului național de bacalaureat este de trei ore”. Elevii vor avea de semnat într-un proces verbal că au primit subiectul corespunzător, potrivit sursei citate.

„Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”, prevede metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat din 2010, pe care se bazează desfășurarea BAC 2024 și a simulării din acest an.

Procedura este diferită față de anii trecuți când președinții comisiei treceau prin fiecare sală de clasă pentru a închide cu autocolant colțul negru de pe prima pagină a lucrării – care conține numele elevului și centrul de examen – și pentru a ștampila sigilarea. Procedura corelată cu procesul de corectare digitalizată prevede, la articolul 11, alineatul 5:

„Pentru secretizarea și securizarea lucrărilor scrise se va proceda astfel:

a) colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea acestora făcându-se automat în platforma destinată evaluării digitalizate;

b) colțul din dreapta sus al următoarelor foi tipizate, începând cu a doua foaie tipizată, conținând datele personale ale elevului, se sigilează și se secretizează. Secretizarea casetei de identificare se realizează cu etichete, nu cu lipici”.

Pentru elevii din 14 județe din țară care au fost în vacanță în această săptămână, adică din Alba, Arad, Bacău, Brașov, Constanța, Dolj, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vâlcea, zilele de simulare coincid cu primele zile din modulul 4 de cursuri, la revenirea din vacanța de schi.
Ministerul Educației (ME) a transmis că este vorba de peste 146.000 de elevi de liceu care vor fi repartizați în peste 1.320 de centre de examen. Notele nu se trec de regulă în catalog, „însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog”, conform informării ME.

Previziunile de pe Tik-Tok nu s-au adeverit la română

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii din ultimul an de liceu (clasele a XII-a și a XIII-a) nu au fost „chiar așa de lejere”, o spun chiar profesorii lor. Mai mult, mulți elevi s-au bazat pe ce tot tinerii au transmis pe Tik-Tok, și anume că vor primi proză, iar surpriza, văzând subiectele, a fost cu atât mai mare.

 

Simulare BAC 2024. „Sforțare”, cuvântul care i-a pus în încurcătură pe elevi, a fost căutat pe internet, mai mult decât de obicei, cu doar câteva ore înainte de probă

„La subiectul al III-lea, care le-a cam pus probleme, s-au dat doi moderniști. (…) E greu să ai modernist la Real”, a spus profesoara Felicia Alexandru.

Ea a constatat că subiectul a fost la fel de greu și pentru elevii de la Uman, dar și pentru cei de la profil Real. Cei de la Uman au avut de prezentat într-un eseu de minimum 400 cuvinte particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Ion Barbu. Cei de la Real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţile unui text poetic studiat aparţinând lui Lucian Blaga.

Pe de altă parte, elevii au tot primit, pe diverse căi, sfatul să repete proza, și chiar au circulat pe Tik-Tok  postări în care se dădea drept sigur un alt subiect, pe considerentul că „e an electoral”.

„Ei se așteptau să pice comedia, pentru că au urlat Tik-Tok-uril,e că fiind an electoral se dă comedie”, a mai spus profesoara.

Probleme au avut și la realizarea eseului argumentativ în care să spună dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, în condițiile în care extrem de puțini adolescenți citesc astăzi presa.

„Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Metropole de Liviu Rebreanu, cât și la experiența personală sau culturală”, era cerința de la subiectul I.B.

Chiar și elevii de la licee bine cotate au mai pierdut puncte prețioase nerezolvând o cerință simplă: să scrie sinonime pentru cuvântul „sforțări”, respectiv secvența „la fiece pas” întâlnite în textul lui Liviu Rebreanu. Pentru fiecare sinonim ar fi primit câte trei puncte.

„Eu cred că vor fi notele între 5 și 7, mai rar note peste 7. Vor fi note și peste 7, dar nu atât de multe ca în simularea de anul trecut”, a mai spus prof. Felicia Alexandru.

Citește și: Subiecte simulare BAC 2024 Limba şi Literatura Română. Ce subiecte le-au picat elevilor: Liviu Rebreanu la prima vedere, Lucian Blaga și Ion Barbu la subiectul al treilea FOTO DOCUMENT

În județul Olt sunt înscriși în ultimul an de liceu 3.280 elevi, aproape 1.000 fiind elevi din ultimul an de seral.

De la prima probă au lipsit 1.141 elevi (peste o treime din total), cei mai mulți fiind elevii care termină liceul la forma de învățământ seral și care, cel mai probabil, nici nu se vor înscrie la examenul de Bacalaureat din vară, fiind interesați doar de diploma care dovedește că au absolvit cursurile liceului.

Marți, 5 martie 2024, și miercuri, 6 martie 2024, simularea va continua cu proba obligatorie a profilului, respectiv proba la alegere. În 15 martie 2024 elevii vor afla rezultatele obținute la cele trei probe.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la casă. Se obține obligatoriu acordul vecinilor. Trebuie să măsori distanța
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Apartamentele vechi, tot mai scumpe. Unde găsești sub 100.000 euro
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de terenuri care sunt despăgubiți. S-a dat lege în România. Statul va plăti toți banii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase