Sindicaliştii din Poliţie se opun testării bucureştenilor: Nu reprezintă o prioritate. Întregul personal MAI să fie testat

Federație Polițiștilor Sed Lex a făcut un apel către MAI și către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență să oprească studiul în cadrul căruia 10.000 de bucureșteni vor fi testați pentru coronavirus. Sed Lex solicită testarea întregului personal MAI, deoarece aceștia se află în prima linie.   

RomaniaTV.net
29 mart. 2020, 06:00
Sindicaliştii din Poliţie se opun testării bucureştenilor: Nu reprezintă o prioritate. Întregul personal MAI să fie testat

Conform federației, testarea celor 10.000 de bucureșni nu reprezintă o prioritatea, fiind un efort mare, cu riscuri majore de contaminare și probabil fără efecte imediate în stoparea răspândirii coronavirusului.

Citește și; Cât de mult ne putem îndeparta de domiciliu fără să fim amendaţi. Răspunsul Poliţiei Române

De asemenea, federația susține că, în schimb, trebuie testați întregul personal M.A.I deoarece aceștia se află în prima linie de luptă împotriva coronavirusului. În solicitare, Sed Lex solicită dotările necesare, cu toate materialele de protecție, măști, mănuși și dezinfectanți.

SOLICITAREA INTEGRALĂ:  

”Către 
Ministerul Afacerilor Interne 
Comitetul National pentru Situații Speciale de Urgență

Federația Polițiștilor Sed Lex, constituită conform legii nr.62/2011, Legea Dialogului Social, organizație sindicală reprezentativă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, ce are în componență un număr de 14 organizații sindicale cu personalitate juridică din segmentul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, având în vedere Starea de Urgență în care ne aflăm, dar și rapiditatea cu care se răspândește acest virus ucigaș COVID-19, apreciază că STUDIUL privind testarea cetățenilor bucureșteni la acest moment nu reprezintă o prioritate, fiind un efort uman și logistic mult prea mare, cu riscuri majore de contaminare, și probabil fără efecte imediate în stoparea răspândirii COVID-19.

În acest sens, vă propunem următoarele:

– să dispuneți de urgență testarea întregului personal M.A.I., polițiști din structurile de ordine și siguranță publică și serviciile rutiere, polițiști de frontieră, jandarmi, pompieri, militari, polițiști locali, care zilnic intră în contact cu cetățeni dar și cu persoane aflate în carantină ori suspecte de infecție cu COVID-19;

– în regim de urgența să le fie asigurate dotările necesare, cu toate materialele de protecție, măști, mănuși și dezinfectanți.

Totodată, vă solicităm, să faceți un apel către toți șefii de structuri, ca aceștia:

– să dea dovadă de solidaritate, de respect și compasiune față de subordonații ce sunt în prima linie;
– să nu trateze cu superficialitate activitățiile și riscurile la care sunt expuși în fiecare clipă colegii noștri;
– să înceteze cu tot felul de amenințări de cercetări disciplinare și să fie alături de colegi în prima linie;
– să simtă cu adevărat cum sunt riscurile, tensiunile și temerile că aceștia pot fi oricând infestați cu COVID-19;
– să înceteze cu emiterea de tot felul de dispoziții aberante și să-și canalizeze eforturile în vederea diminuării expunerii colegilor, care zilnic pot fi contaminați datorită lipsei acute de materiale de protecție.

Domnule ministru, vă solicităm ca acolo unde se identifică derapaje majore de comportament, să dispuneți de urgență sancționarea aspră a celor care stau în birouri și obligă oamenii să intre în serviciu fără materiale de protecție.

În toate cazurile sesizate de către colegii noștri, în legătură cu aspectele de mai sus, am formulat și vom formula sesizări penale.

În aceste momente cumplite de teamă și panică pe care le traversăm noi polițiștii, polițiști de frontieră, jandarmii, pompierii, militarii, polițiștii locali, ne dorim doar un singur lucru, și anume, SĂ NE PUTEM FACEM DATORIA SĂNĂTOȘI, dar avem nevoie de dotarile necesare promise, de drepturile salariale cuvenite și meritate și de o protecție socială reală.

Acum suntem cea mai importantă categorie socială, alături de cadrele medicale, însă, cu un polițist demotivat cu un venit mediu lunar de aproximativ 3.500 lei, fără materiale de protecție, fiind zilnic în prima linie, cu siguranță că vom pierde orice bătălie, inclusiv cea cu mediul infracțional care va exploda în curând.

Domnule ministru, efectuați de urgență demersurile necesare prin emiterea unei O.U.G. pentru:
– aplicarea Deciziei 51/2019 a ICCJ;
– actualizarea normei de hrană;
– acordarea unui spor de 85 % din salariu de bază pentru personalul expus în epidemia COVID-19, asemănător lucrătorilor din sistemul medical civil și militar.

Emiterea unei O.U.G. care să pună în aplicare imediată drepturile la care am facut referire anterior, pentru personalul M.A.I. și M.Ap.N. angrenat în activitățile de prevenire, diminuare și combatere a efectelor COVID-19, în aceeași procedură de urgență, folosită pentru O.U.G.-ul prin care ați modificat raporturile de serviciu în ceea ce privește detașarea sau cercetarea disciplinară a polițiștilor și militarilor.

Cu speranța că în aceste momente vom înțelege că nimic nu are o valoare mai mare decât factorul uman, vă garantăm de întreaga noastră disponibilitate, în toate demersurile dumneavoastră de protejare a colegilor, care zilnic sunt în prima linie în bătălia cu acest dușman invizibil și necruțător, COVID-19.

Trebuie să arătăm țării că suntem o echipă unită și o poliție puternică.

Biroul Operativ
SED LEX”.