Sindicaliștii din Sănătate amenință cu cea mai mare grevă din ultimii 20 de ani, imediat după Anul Nou: ”Înseamnă întreruperea activității și asigurarea doar a urgențelor”

Federaţia SANITAS ameninţă cu declanşarea conflictului colectiv de muncă, după ce numai o parte din angajaţii din direcțiile de sănătate publică, şi anume funcţionarii publici, vor primi majorarea salarială, prin Ordonanţa de Urgenţă pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară.

29 dec. 2023, 16:49
Sindicaliștii din Sănătate amenință cu cea mai mare grevă din ultimii 20 de ani, imediat după Anul Nou: ”Înseamnă întreruperea activității și asigurarea doar a urgențelor”

Federația Sanitas, care reprezintă peste 100.000 de angajați din sistemul de sănătate și asistență socială, anunță că la începutul anului viitor va declanșa o grevă generală în sistemul medical, cea mai mare din ultimii 20 de ani.

„Lucrătorii din sistemul sanitar și cel de asistență socială sunt foarte deciși de această dată, va fi cea mai mare revoltă din ultimii 20 de ani în cele două sisteme.

Noi am început, deși nu este cea mai bună perioadă, am început strângerea de semnături, pur și simplu oamenii sunt revoltați. Lipsa de respect pe care politicienii o arată lucrătorilor din sistemul sanitar.

Avem peste 15.000 de semnături strânse în momentul acesta. O evaluare exactă o vom face la începutul anului viitor, dar ne îndreptăm către o grevă generală în sistemul sanitar.

Apreciem că vom strânge 100.000 de semnături până la jumătatea lunii ianuarie, iar această grevă înseamnă întreruperea activității și asigurarea doar a urgențelor. Pentru că legea ne obligă să facem asta.

Ne pare rău pentru pacienții noștri, ca de fiecare dată, nu ne dorim ca ei să sufere, dar nu avem încotro.

Colegilor mei le-a ajuns cuțitul la os. Viața ne arată că numai cu greve și revolte destupăm urechile politicienilor români”, a spus Iulian Pope, prim vicepreședinte Federația Sanitas, la Antena 3.

Cirește și: Aglomerație la camerele de gardă ale spitalelor pentru copii. Dr Mihai Craiu: ”8 din 10 copii au boli acute cu febre şi manifestări respiratorii, cei mai mulţi au gripă A”. Simptomele care nu trebuie ignorate

”Guvernul României continuă să facă greşeală după greşeală! Sau poate nu greşeşte ci îşi plănuieşte fiecare mişcare atent, pentru a obţine efectul garantat al politicii DEZBINĂ ŞI CONDU! ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară cuprinde şi creşteri salariale pentru angajaţii din DSP-uri, dar ce să vezi? Numai pentru o parte dintre ei şi anume funcţionarii publici! Adică, din 4800 de salariaţi, cresc veniturile numai pentru 1800! ”, a scris, joi, Federaţia Sanitas pe Facebook.

”În condiţiile în care avem epidemie de rujeolă şi încă nu ne-am revenit după pandemia COVID, Guvernul alege să recompenseze numai funcţionarii publici din DSP-uri, restul personalului, în mare majoritate personal medical, să mai aştepte!!!”, mai spun sindicaliştii.

SANITAS precizează că, ”după aproape o lună de proteste, în care toţi salariaţii din DSP-uri au fost în stradă, şi au fost păcăliţi de diverse sindicate că vor fi susţinuţi, iată că astăzi avem acest rezultat neaşteptat, care cu siguranţă va dezbina echipa din aceste instituţii, aşa cum creşterile discreţionare de venituri au distrus armonia şi în întreg sistemul sanitar”.

”Considerăm că folosirea de măsuri diferite pentru a recompensa acelaşi tip de muncă este împotriva oricăror principii democratice sănătoase. Şi în încercarea de a opri odată pentru totdeauna aceste practici, dragi colegi din SĂNĂTATE şi Asistenţă Socială, dacă numai astfel înţeleg legiuitorii acestei ţări că AŞA NU SE MAI POATE, haideţi să le demonstrăm că ştim să ne luptăm pentru drepturile noastre: Semnaţi listele pentru DECLANŞAREA CONFLICTULUI COLECTIV DE MUNCĂ! Listele le găsiţi la liderul SANITAS din unitatea în care lucraţi!”, anunţă SANITAS.

Citește și: Bilanțul investițiilor în sănătate pe 2023: 11 miliarde de lei, fonduri nerambursabile din PNRR pentru finanțarea a peste 3.600 de proiecte