Sindicaliştii din sănătate cer majorarea salariilor cu 25%

Sindicatele cer majorarea salariilor cu 25 la sută de la sfârşitul acestui an. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, va face propunerea către grupul de lucru pe legea de salarizare unitară. Sindicatele spun că astfel se va face diferenţa între infirmiere, asistente şi medici, care după creşterea salariului minim au ajuns la acelaşi venit, informează România TV.

27 ian. 2016, 18:31
Sindicaliştii din sănătate cer majorarea salariilor cu 25%

Au fost două ore de negocieri între sindicalişti şi ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu. Sindicaliştii au propus, în primul rând, să se ia în considerare vechea lege a salarizării unitare. Este vorba despre o lege din 2010 care a fost parţial aplicată. Şi în acest context se elimină inechităţile între funcţiile prezentate acolo, întrucât se vor păstra funcţiile, treptele şi gradele. Mai exact, o asistentă sau o infirmieră să nu mai câştige cât un medic rezident.

Citeşte şi Schimbări majore la rezidenţiat. Ministrul Sănătăţii vrea să trimită medici în mediul rural

De asemenea, sindicaliştii au vorbit şi despre o creştere salarială cu 25%, cât li s-a promis anul trecut, astfel încât cel mai mic salariu ar urma să fie 1.500 de lei, dacă aceste propuneri vor fi luate în considerare. Totodată, sindicaliştii au propus ca aceste majorări salariale să fie aplicate de la finalul acestui an.

În ceea ce priveşte criteriile de performanţă, ministrul Sănătăţii şi sindicaliştii au considerat că nu mai este nevoie de unele noi, întrucât sunt suficiente cele prezente în lege.

Ministrul Sănătăţii urmează să dea aceste propuneri grupului de lucru de la Ministerul Muncii, vineri, urmând ca proiectul de lege să fie gata pe data de 10 februarie aşa cum a promis Guvernul.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii va dezvolta mai multe programe de screening. Care sunt priorităţile