Sindicaliștii îl avertizează pe Nicușor Dan că România are nevoie de mai mulți funcționari publici, nu mai puțini, și acuză că funcționarii din sectorul de administrație publică au fost atacați pe nedrept în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a lansat vineri, 23 mai, o scrisoare deschisă către președintele ales Nicușor Dan, în care îi cer să demonteze toate neadevărurile spuse despre funcționarii publici în campania prezidențială anterioară.
„În numele corectitudinii, adevărului şi al responsabilităţii reale faţă de cetăţeni şi interesul naţional, vă adresăm această scrisoare deschisă şi vă solicităm, cu fermitate şi îngrijorare profundă, asumarea în discursul public şi în politicile susţinute a următoarei realităţi: în România, sectorul de activitate ”Administraţie publică” NU este supradimensionat, ci este subdimensionat!
Citește și : Salarii 2025. Veniturile bugetarilor cresc, din nou, peste rata inflației
După încheierea perioadei extrem de complicate a campaniilor electorale, luni de zile în care am asistat la discursuri iresponsabile ale diferiţilor reprezentanţi ai partidelor politice împotriva salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul ”Administraţie publică”, identificaţi ca fiind duşmani ai poporului, care prăduiesc bugetul naţional, acţiuni şi discursuri menite să canalizeze nemulţumirea electoratului spre cumularea voturilor, FNSA consideră că este momentul să demontaţi toate aceste neadevăruri”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de sindicaliștii din sectorul public.
FNSA arată că administrația publică din România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce privește proporția dintre angajați și populația deservită, arătând că reducerea numărului de funcționari din sectorul bugetar poate duce la un blocaj al serviciilor publice.
„Acesta este adevărul care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă: subdimensionarea cronică a sectorului de activitate ”Administraţie publică” generează o supraîncărcare extremă a angajaţilor, o scădere a calităţii serviciilor şi o ineficienţă sistemică, contrar scopului declarativ al unei aşa-zice eficientizări, care de fapt poate reprezenta o epurare a profesioniştilor din sistem. (…)
Fără un sistem administrativ corect dimensionat în raport cu nevoile tot mai complexe ale cetăţenilor, serviciile publice se află în situaţia de a se bloca, fondurile publice nu pot fi gestionate responsabil, proiectele locale şi naţionale nu pot fi implementate eficient, legile nu pot fi aplicate. Acest pericol este iminent pentru România, deoarece ultimii ani au fost marcaţi de o politizare excesivă a instituţiilor, de politici populiste promovate de către unii reprezentanţi ai clasei politice”, precizează sursa citată.
Citește și : Ajutoare 2025. Românii primesc 300 de lei direct pe card. Trebuie doar să îndeplinească niște condiții simple
Administraţia publică din România este un sistem subdimensionat, vital însă pentru buna funcţionare a statului şi, implicit, asigurarea unor servicii de calitate pentru cetăţeni, este concluzia mesajului transmis de sindicaliștii din sectorul public.
„Responsabilitatea reprezentanţilor clasei politice, în acest moment, pentru evitarea dezastrului şi haosului administrativ constă în afirmarea cu tărie a faptului că: Statul român nu poate funcţiona fără un corp administrativ solid, motivat şi respectat. În loc să îl slăbim, trebuie să îl întărim. Nu mai confundaţi eficienţa cu epurarea şi reforma cu dezorganizarea. Noi, cei care ne desfăşurăm activitatea în ‘Administraţia publică’ din România, cerem respect, condiţii decente pentru a servi cetăţeanul şi interesul public şi depolitizarea instituţiilor”, se mai arată în scrisoare.