Sindicatele din Educaţie, chemate la Guvern după ce au ameninţat că vor organiza PROTESTE

Sindicatele din Educaţie au fost chemate, vineri, la ora 15.00, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu reprezentanții Guvernului, după ce acestea au ameninţat cu proteste de amploare, potrivit România TV. Sindicatele sunt foarte nemulţumiţi de proiectul noii ordonanţe de urgenţă privind salarizarea. Aceştia susţin că sunt şanse ca examenele naţionale programate în perioada următoare, respectiv Capacitatea şi Bacalaureatul, să fie boicotate.
Iulian Tudor
20 mai 2016, 07:02
Sindicatele din Educaţie, chemate la Guvern după ce au ameninţat că vor organiza PROTESTE

Anton Hadăr, liderul Federației Sindicale din Învățământul Superior Alma Mater, a declarat că sindicatele vor să atragă atenţia Guvernului că învățământul nu primește niciun beneficiu în urma acestei Legi a salarizării.

Încă nu știm dacă la întâlnire va participa și premierul Dacian Cioloș. Dorim să atragem atenția reprezentanților Guvernului asupra faptului că învățământul nu primește niciun beneficiu în urma acestei Legi a salarizării. „Nu văd nicio creștere mai nicăieri. Asistentul rămâne la 1.700 — 1.800 lei. Nicio creștere salarială. Un ipotetic 2% (…) Nu e nicio îmbunătățire. Se duc banii către Sănătate, către autoritățile publice centrale… Suntem total nemulțumiți și vom vedea cum vom reacționa zilele acestea. Nu mă așteptam să fim tratați atât de rău„, a spus Anton Hadăr.

Profesorii urmează să organizeze un marș pe 1 iunie, pe traseul Piaţa Victoriei – Cotroceni sau Piaţa Constituţiei – Palatul Victoria.

Am cerut ca salariul maxim să fie obţinut după 25 de ani, nu după 40 de ani. Am mai cerut majorarea salariilor pentru toată lumea. Aşteptăm un proict de lege pentru salarizarea în sectorul public„, a spus şeful Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.

În zilele următoare vom declanşa discuţii cu reprezentanţii celorlalte sindicate din teritoriu, cei ai elevilor, ai părinţilor şi ai studenţilor, vor fi proteste cu siguranţă. Mai auzim o placă: că atâta vreme cât nu creşte calitatea nu poţi acorda creşteri salariale, în justiţie nu a fost aşa. În momentul de faţă, Ministerul Educaţiei nu are forţa de a asigura necesarul de profesori pentru aceste examene„, a explicat Marius Nistor, liderul Federaţiei Spiru Haret.

La rândul său, Simion Hăncescu a precizat că proiectul de ordonanţă este nul. „Ştim că există două domenii importante: sănătatea şi educaţia. Din păcate, educaţia a fost abandonată până în acest moment. Nu pot sa pronunţ cuvântul grevă, este vorba de 2% şi Guvernul face criterii de performanţă pentru acest procent. Nu a fost nicio negociere, ni s-au prezentat trei variante pe care Ministerul Muncii le-a avut în vedere”, a spus Hăncescu.

Şi Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Alma Mater, s-a arătat dezamăgit de ordonanţă. „Proiectul a venit la 16.29. Avem de a face cu cârpeli, sunt dezamagit, nu mă aşteptam să fim trataţi atât de rău. Am crezut că vor fi mai raţionali. O lipsă de transparenţă totală, o lipsă de interes faţă de sistemul educaţional, vrem cadre bune, dar nu investim în ele„, a spus Hadăr.

Citeşte şi: NOUA LEGE A SALARIZĂRII. Creşteri salariale în sănătate, educaţie şi administraţie. Se introduc BONUSURI de performanţă

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că ordonanţa salarizării bugetarilor nu e o revoluție salarială, ci o ordonanță de urgență cu scopuri precise. Spre exemplu, în sănătate, medicii vor avea cu toții același salariu pentru aceeași funcție și aceeași vechime, iar în educație, criteriile de performanță depind de specificul activității.

Dacă un învățător merge 5-10 km până la școala din sat, efortul de a merge până acolo mi se pare o performanță. Pentru un liceu de elită, a avea olimpici calificați la olimpiadele internaționale e o performanță. Să avem accesibilitate la actul de educație, să avem profesori buni în zonele amărâte, urmărești scăderea abandonului școlar. Aceste premieri, salarii de merit s-au mai dat și au fost cazuri clientelare. Dar dacă nu doar guvernul, ci și sectorul, în cazul acesta sectorul de sănătate, unde oamenii sunt mobilizați, sistemul vibrează… Cred că dacă oamenii aceștia se vor lua în serios, sistemul va respinge în mod natural tot ce înseamnă incompetență, lașitate. Am credința că numai așa ne putem schimba„, a mai spus ministrul Muncii.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate și introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de Legea salarizării bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență, în sistemul de sănătate, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate și în Învățământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii unor criteriilor de performanță, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității/instituției pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare.

Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei anual.

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Proiect gigant de infrastructură într-un mare oraș din România: 23 de km drum principal, 5 tuneluri, 14 noduri rutiere și peste 30 km de piste de biciclete
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. Anunț pentru toată România înainte de alegeri: Am tăcut pentru că....
Playtech.ro
Blackout în Londra. Panică la metrou, trenurile au rămas blocate: „Luminile s-au stins, pur și simplu”
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Soțul vicepreședintei Curții de Apel București s-a răsturnat cu bolidul de lux. Aurelian Pencea a ieșit pozitiv la drugtest
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Diferența dintre George Simion și Nicușor Dan s-a redus. Care sunt procentele anunțate de sociologul Mirel Palada
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
Ce afecțiunea avea judecătoarea Georgeta Ciungan, care s-ar fi sinucis în Bihor. A fost internată la începutul anului, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Guvern PSD-AUR cu Călin Georgescu prim-ministru. Nicușor Dan a făcut anunțul serii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Un copil de 3 ani și o femeie, morți după ce au căzut din căruță. Cei doi au fost loviți în plin de un camion
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Modificare la pensie! Stagiul de cotizare și perioadele de contributivitate se calculează altfel
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orbán a băgat hârtia igienică la rație: când statul îți numără sulurile, e clar – vine ”deranjul” sistemic