Sindicatele din sănătate cer sporuri de până la 85%. Patru angajaţi de la „Matei Balş” au demisionat în plină criză

Sindicatele din sănătate i-au cerut ministrului Sănătăţii sporuri între 55% şi 85% din salariu şi pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar care se ocupă de pacienţii cu coronavirus. De altfel, liderul Sanitas Bucureşti, Viorel Husanu, susţine că numai marţi şi-au dat demisia de la Institutul "Matei Balş" patru angajaţi.

RomaniaTV.net
10 mart. 2020, 15:54
Sindicatele din sănătate cer sporuri de până la 85%. Patru angajaţi de la „Matei Balş” au demisionat în plină criză

Sindicaliştii din Sănătate îi cer ministrului Sănătăţii ca, în contextul răspândirii infecţiei cu coronavirus, efectuării anchetelor epidemiologice, identificării şi tratării acestor pacienţi de către personalul medical din unităţile sanitare, dar şi din DSP, „în vederea compensării financiare a riscurilor asumate de către acest personal” şi în virtutea prevederilor legale care precizează că se poate acorda un spor de 55% până la 85% din salariul de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave, să analizeze şi să transmită către unităţile sanitare care au pacienţi infectaţi cu coronavirus „ca şi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar ce tratează aceşti pacienţi să beneficieze de acest spor”.

Aceleaşi sporuri sunt solicitate şi pentru angajaţii Direcţiilor de Sănătate Publică care fac anchete epidemiologice şi care iau contact cu posibili subiecţi infectaţi.

Până astăzi, 10 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 25 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 25 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați.

Citeşte şi: OPT noi cazuri de infectare cu CORONAVIRUS în Bucureşti. Firea: Nora fostului ofiţer MAI este însărcinată

Astăzi, au fost confirmate 8 cazuri noi  de infectare cu COVID-19 (coronavirus), toate în București. Dintre acestea, 3 sunt contacți ai bărbatului de 60 de ani diagnosticat cu COVID-19 ieri, 9 martie, în București, unul este contact al primei persoane diagnosticate cu COVID-19 în București, iar 2 au călătorit recent în Israel, unul în Germania și unul în Marea Britanie.

Cele 20 de persoane purtătoare ale virusului COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale de boli infecțioase din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Craiova.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 107 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.505 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Vă informăm că, până în prezent, au fost înregistrate 19 dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.