Sindicatele polițiștilor cer ca inteligența artificială să îi înlocuiască pe judecători. Specialiștii în drept consideră propunerea una „incompatibilă cu principiile fundamentale ale statului de drept”

Sindicatele polițiștilor doresc ca judecătorii, așa cum îi știm în prezent, să fie înlocuiți de inteligența artificială. Astfel, susțin sindicaliștii, ar trebui creat un sistem care să înglobeze digital toată legislația în vigoare.
Irina Dumitrescu
05 mai 2025, 12:09
Sindicatele polițiștilor cer ca inteligența artificială să îi înlocuiască pe judecători. Specialiștii în drept consideră propunerea una „incompatibilă cu principiile fundamentale ale statului de drept”
Sindicatele polițiștilor cer ca inteligența artificială să îi înlocuiască pe judecători. Specialiștii în drept consideră propunerea una „incompatibilă cu principiile fundamentale ale statului de drept”

Sindicatele polițiștilor doresc ca inteligența artificială să fie introdusă în justiție, pentru a-i înlocui pe judecători, astfel încât soluționarea litigiilor de contencios administrativ să nu mai fie soluționate de oameni.

Sindicatele polițiștilor propun înlocuirea judecătorilor de către inteligența artificială

Este vorba despre o propunere a Sindicatului Național Pro Lex, care urmărește „crearea și implementarea unui Sistem de Soluționare Automată (SSA) bazat pe inteligență artificială, destinat soluționării cauzelor administrative cu respectarea deplină a principiilor legalității, imparțialității, echității și protecției drepturilor fundamentale”.

Practic, proiectul de lege prevede integrarea în sistemul automatizat a tuturor actelor normative interne, a deciziilor obligatorii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), a deciziilor Curții Constituționale a României (CCR), precum și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Citește și : Dosarul nepotului lui Traian Băsescu are parte de o răsturnare de situație. Ce trebuie să facă nepotul fostului președinte, condamnat la trei ani de închisoare cu executare

Argumentul oferit este legat de precedentul ce a fost creat prin OUG 62/2024, prin care s-a intervenit legislativ pentru accelerarea soluționării proceselor din domeniul salarizării și prestațiilor sociale. Prin intermediul ordonanței s-a recunoscut necesitatea eficientizării actului de justiție și protejării bugetului public.

Astfel, Sindicatul Național Pro Lex „consideră că România trebuie să valorifice aceste tendințe și să adopte măsuri legislative curajoase, în beneficiul cetățenilor, al statului de drept și al sistemului de justiție”.

Reacțiile avocaților la propunerea sindicatelor

În opinia Silviei Uscov, avocată, propunerea este „incompatibilă cu principiile fundamentale ale statului de drept”, dat fiind faptul că prezintă deficiențe majore. Aceasta arată că inteligența artificială nu are discernământ și nu poate interpreta autentic spiritul legii.

„Proiectul legislativ propus de Sindicatul Pro Lex privind utilizarea inteligenței artificiale (IA) în soluționarea litigiilor de contencios administrativ prezintă deficiențe majore, ce îl fac neviabil în forma actuală.

Propunerea contravine principiului separației puterilor în stat și dreptului la un proces echitabil, delegând actul de justiție unui sistem automat, încălcând astfel art. 124 din Constituție. Proiectul supraevaluează dramatic capacitățile actuale ale sistemelor de IA, care nu pot interpreta autentic ‘spiritul legii’ sau realiza un raționament juridic veritabil.

Contrar afirmațiilor din proiect, sistemele de IA nu sunt imparțiale în mod inerent, ci perpetuează și amplifică prejudecățile existente în jurisprudența pe care o procesează. De asemenea, un astfel de sistem va ‘mesteca’ și deciziile eronate, perpetuându-le sistematic și creând un efect de feedback negativ”, a precizat Silvia Uscov, avocat, pentru Ziare.com.

Citește și : Elena Udrea scapă de 10 luni de închisoare în dosarul ”Gala Bute”. Decizia nu este însă definitivă

Avocata Anca Elena Bălășoiu susține că este nevoie de mai mulți pași până acolo, însă arată că scenariul nu poate fi exclus. Totuși, crede că elementul uman nu poate fi exclus din actul de justiție.

„Sunt rezervată în a crede că se va ajunge la utilizarea unui judecător virtual. Totuși, cred că mai avem de făcut niște pași până acolo, dar asta nu înseamnă cu putem exclude complet pe viitor, acest scenariu. Iată, sindicatul Pro Lex a identificat foarte bine această problematică a spețelor similare, ce trebuie soluționate într-un mod cât mai eficient. Din păcate, atunci când vine vorba despre pensii, drepturi salariale, se întâmplă foarte des ca la aceeași instanță, la complete de judecată diferite, să apară soluții diferite, pe aceeași speță, ceea ce este de evitat: se ajunge la situații de discriminare între angajați și în diverse situații neplăcute.

Propunerea este foarte bună, însă ar trebui să fie făcuți anumiți pași pentru a se realiza introducerea AI-ului, în etape transparente, pentru a nu decredibiliza actul de justiție. AI-ul este utilizat deja de magistrați, tentația este foarte mare, vorbim despre instrument de lucru eficient. Însă, cred foarte mult în elementul uman în actul de justiție și nu cred că în acest moment, inteligența artificială ar trebui să înlocuiască actul de justiție, complet. Dar la rezumarea situației de fapt sau la eficientizarea anumitor etape dintr-o procedură administrativă de exemplu, cred că se poate folosi cu succes”, a comentat Anca Elena Bălășoiu, avocat, pentru Ziare.com.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra o garsonieră la doar 5.000 de euro. Ai în apropiere un magazin Penny, transport în comun, dar și școli și grădinițe
Capital.ro
Doliu în familia muzicii populare românești. Va rămâne mereu în amintirea românilor. Drum lin!
Playtech.ro
Ce meserie are Ilinca Simion și cât câștigă pe lună. Detalii mai puțin știute despre soția liderului AUR
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Alertă de inundații în România. Ce zone sunt vizate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele