Sindromul inimii de vacanţă. Afecţiunea este des întâlnită de Sărbători şi netratată la timp poate duce la moartea pacientului

Sindromul inimii de vacanță înseamnă un ritm cardiac neregulat pe care îl experimentează o persoană care nu a avut înainte probleme cardiace. Această afecțiune este reversibilă dacă este descoperită la timp şi sunt înlăturate cauzele. Însă netratată, boala poate duce la moartea pacientului.

29 dec. 2022, 18:45
Sindromul inimii de vacanţă. Afecţiunea este des întâlnită de Sărbători şi netratată la timp poate duce la moartea pacientului

Sindromul inimii de vacanţă este o complicație cardiacă direct asociată cu consumul intens de alcool și cu un nivel foarte mare de stres. Acest lucru poate apărea fără alte dovezi clinice de afecțiune cardiacă. Este una dintre cauzele comune ale bolilor cardiovasculare în Statele Unite ale Americii, scrie Times India.

Consumul excesiv de alcool în rândul tinerilor este unul dintre principalele motive din spatele sindromului inimii de vacanță.

Deși șansele de a dezvolta această afecțiune cardiacă sunt posibile în orice parte a anului, este cel mai frecvent întâlnită în perioada Sărbătorilor, deoarece în această perioadă oamenii se răsfăță de obicei cu băuturi alcoolice și gustări bogate în calorii.

Citeşte şi: Boala „tăcută”, afecţiunea de care mulţi suferă fără să ştie şi ajung să cadă din picioare pe stradă

Sindromul inimii de vacanţă este adesea cuplat cu un aport ridicat de alimente și băuturi, iar oamenii ignoră de obicei aportul de calorii presupunând că este singura perioadă a anului în care ar trebui să trăiască viața la maxim.

Dacă este ignorată, boala poate provoca leziuni ireversibile inimii. Cele mai comune simptome asociate acestei boli sunt:

  • palpitații ale inimii
  • oboseală
  • disconfort în piept
  • dificultăți de respirație
  • pierderea cunoștinței

Sindromul inimii de vacanţă, deși este de natură reversibilă, este asociat cu mai multe complicații care pun viața în pericol. Boala poate duce la o nouă complicație cardiovasculară sau, dacă este lăsată netratată, poate agrava rapid starea existentă.

Citeşte şi: Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi pentru masa de Crăciun: „Friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat”

Poate duce la aritmii care pun viața în pericol și la pneumonie. De asemenea, există risc de tromboembolism, care este o obstrucție a unui vas de sânge de către un cheag de sânge.

Un studiu suedez privind riscul de infarct miocardic a constatat că un risc mai mare a fost observat în timpul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

„Am observat un risc mai mare de infarct miocardic în timpul sărbătorilor de Crăciun/Anul Nou și în mijlocul verii, dar nu de Paște. Evenimentele sportive nu au fost asociate cu un risc mai mare de infarct miocardic. Am observat un vârf proeminent în săptămâna calendaristică 52, luni și la 8 dimineața”, se arată în studiu.

 

Cum poate fi preveni sindromul inimii de vacanţă?

Chiar dacă distracția și petrecerea sunt esențiale în timpul sărbătorilor, este important să ai grijă și de sănătatea ta. Experții în sănătate spun că, deşi Crăciunul şi Revelionul sunt perioade din an în care trebuie să te relaxezi, nu ar trebui să-ți deranjezi obiceiurile alimentare. Evită să consumi mai mult alimente bogate, limitează-ți băuturile și mai ales „stai calm”.

Nu sări peste exercițiile fizice de Sărbători şi odihneşte-te suficient.