Singura fabrică de pulberi din România, aproape de faliment

Situaţie gravă la singura fabrică de pulberi din România. Angajaţii se plâng că nu mai au cu ce trăi pentru că nu şi-au mai primit salariile, iar autorităţile locale sunt gata să ceară declararea insolvenţei, din cauza datoriilor la buget ale instituţiei.

RomaniaTV.net
04 oct. 2012, 12:07
Singura fabrică de pulberi din România, aproape de faliment

De mai bine de şase luni, 200 de angajaţii de la fabrica de pulberi din Făgăraş nu au mai fost plătiţi. Oam,enii sunt de-a dreptul disperaţi şi nu înţeleg de ce s-a ajuns în această situaţie, mai ales că salariile nu era hiar foarte mari.

Majoritatea oamenilor şi-au petrecut mai bine de jumătate din viaţă la fabrica de pulberi. Printre ei şi David Mânea, 45 de ani, maistru chimist. „E o situaţie destul de grea, a început şcoala, avem rate la bănci, plus întreţinerea. Te duci şi împrumuţi de la mama, de la vecini dar trebuie să ai şi cuvânt”, spune cu amărăciune bărbatul, care un salariu lunar de doar 1.000 de lei.

Ca el sunt zeci de angajaţi. Toţi apelează la ajutorul părinţilor, chiar dacă au trecut demult de vârsta la care erau întreţinuţi de aceştia.

„Din cauza datoriilor, vom fi nevoiţi să cerem insolvenţa în instanţă, care va însemna un plan de reorganizare. La momentul acesta datoriile sunt de 800.000 de lei la taxe şi impozite”, spune viceprimarul Făgăraşului, Cătălin Cârje.

Reprezentanţii fabricii de pulberi din Făgăraş refuză să facă declaraţii.

Fabrica nu are comenzi, dar prin contract, statul român trebuie să le asigure angajaţilor 75% din salariul mediu brut pe economie.

O situaţie similară s-a înregistrat şi în luna martie, când angajaţii au întrerupt lucrul din cauză că nu îşi mai primiseră salariile din decembrie 2011.