Singura girafă din România a murit. Care este cauza decesului

Gradină Zoologică din Târgu Mureș a anunțat că singura girafă din România a murit în data de 10 februarie. Girafa Gina a decedat după ce s-a înecat cu propriul său suc gastic, conform rezultatelor autopsiei.

18 feb. 2021, 22:59
Singura girafă din România a murit. Care este cauza decesului

Singura girafă din România a murit. Girafa Gina avea 10 ani și fusese adusă la Gradina Zoologică din Târgu Mureș de la Gradina Zoologică din Roma în urmă cu șase ani. Girafa Gina a decedat după ce s-a înecat cu propriul său suc gastic, conform rezultatelor autopsiei.

Citește și: Primele imagini cu Alina Laufer după ce a născut prematur. Care este starea de sănătate a celor mici: ”Băiețelul are nevoie de ajutor”

De asemenea, raportul autopsiei a constatat și că la genunchii stâng și drept animalul avea țesuturi subcutanate hemoragice, dar cauza morții este „regurgitare conținut gastric care a ajuns în căile respiratorii și pulmon”, astfel că girafa a făcut „pneumonie ab ingestis”.

„Din păcate, în data de 10 februarie, dimineaţa, când am venit la serviciu, girafa era căzută şi era decedată. În urma analizelor s-a constatat că datorită regurgitării cu conţinut gastric stomacal (datorită vomei, pe înţelesul tuturor) s-a înecat, a ajuns în căile respiratorii, în plămâni, aceasta a fost cauza decesului. Din păcate, se întâmplă şi la oameni şi s-a întâmplat şi la girafă. Este mare păcat, era singura girafă”, a declarat directorul Grădinii Zoologice din Târgu Mureş, Horaţiu Gorea.

În medie, girafele trăiesc în jur de 20-25 de ani. Administratorii grădinii zoologice, una dintre cele mai mari și mai moderne din România, promit că vor face „toate demersurile necesare în vederea obținerii unor noi exemplare”, astfel încât girafele să poată fi admirate din nou la Târgu Mureș.

Ultima girafă albă din lume beneficiază de măsuri extreme de protecţie

Singura girafă albă cunoscută din lume a fost echipată cu un dispozitiv de urmărire GPS pentru a ține braconierii la distanță în nord-estul Keniei, după cum transmit organizaţiile de protecţie a mediului.

Ultima girafă albă de sex masculin din lume va putea fi urmărită în timp real de rangeri, afirmă un grup de conservare a mediului din savana africană. Girafa are o afecțiune genetică rară numită leucism, care determină depigmentarea pielii.

Se crede că este ultima de acest gen din toată lumea, după ce braconierii i-au ucis doi dintre membrii familiei sale, în luna martie. În consecinţă, rangerii se tem că girafa ar putea suferi aceeași soartă ca rudele sale, o femelă și puiul ei de numai șapte luni, care aveau, de asemenea, pielea albă, depigmentată. Carcasele lor au fost găsite într-o zonă de conservare din comitatul Garissa din nord-estul Kenya, unde masculul locuiește în prezent, singur, după cum scrie BBC.