Singurul portavion rusesc este într-o stare de degradare atât de avansată încât nu se poate deplasa singur

„Amiral Kuznețov", singurul portavion al marinei ruse, aflat acum la Șantierul 35 de reparații navale din Murmansk este într-o stare atât de deplorabilă încât nu se poate deplasa prin mijloace proprii și este atât de ruginit că suferă de infiltrații severe, spun serviciile secrete ucrainene.

09 ian. 2023, 20:31
Singurul portavion rusesc este într-o stare de degradare atât de avansată încât nu se poate deplasa singur

Pentru a continua lucrările de reparații, s-a luat recent decizia de a transfera nava din docul uscat în care se află în unul dintre docurile instalațiilor de reparații navale, spune Directoratul Principal de Informații al Ministerului ucrainean al Apărării.

Însă, chiar din faza pregătitoare a mutării navei, a devenit clar că portavionul nu este capabil să se deplaseze cu propriile mijloace. Prin urmare, s-a încercat mutarea cu ajutorul mai multor remorchere. Și acest lucru s-a dovedit a fi imposibil din cauza stării critice a cocii navei.

Specialiștii în reparații navale au avertizat că starea „Amiralului Kuznețov” nu permite, în principiu, ca acesta să fie lăsat la apă. Dacă se face așa ceva, foarte probabil că se va răsturna pe o parte și se va scufunda.

Când echipele de scafandri au examinat corpul navei, au constatat că structurile metalice de sub puntea a treia erau expuse la o coroziune semnificativă. Calele sunt pline cu apă tulbure din cauza noroiului, ceea ce face imposibilă o examinare detaliată a navei din interior.

Oficialii Șantierului 35 de reparații navale și conducerea flotei încearcă să-și paseze responsabilitatea pentru starea actuală a „Amiralului Kuznețov”. La acest moment nu reușesc nici măcar să stabilească cine anume a luat decizia de a muta nava.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Tiruri de artilerie şi bombardamente pe parcursul armistiţiului. Preoţii au sfinţit avioanele de luptă şi tancurile

Comandamentul flotei a impus amenzi de un miliard și jumătate de ruble (echivalent a 21.400 dolari) conducerii șantierului pentru nerespectarea termenelor de reparații și neîndeplinirea contractului.

La rândul său, conducerea companiei a publicat o scrisoare în care se afirmă că nu este vinovată pentru că nava a ajuns într-o asemenea stare deplorabilă. Potrivit sursei citate, foarte probabil se va da vina pe reprezentantul militar de pe șantier, cel care a supravegheat desfășurarea lucrărilor.

În luna decembrie, a avut loc un nou incendiu la bordul bătrânului „Amiral Kuznețov”.

Singurul portavion al Rusiei și nava-amiral a flotei sale este de mai bine de 5 ani într-un proces de reparații și modernizări, ea intrând în serviciul forțelor navale ale țării în 1991, după ce lucrările de construcție la el începuseră cu 9 ani mai devreme.

Portavionul a intrat în revizie în 2017, după ce a efectuat operațiuni pe coasta Siriei timp de două luni. În 2018, când părăsea șantierul naval din Rosliakovo, a început să se scufunde, dar a fost salvat de echipaj.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Kremlinul îl acuză de „satanism” pe Zelenski. Preşedintele Ucrainei i-a sancţionat pe preoţii pro-ruşi