Siria a evacuat TOATE ARMELE CHIMICE de pe teritoriul său

Siria a evacuat luni de pe teritoriul său ultimele arme chimice declarate comunităţii internaţionale în vederea distrugerii lor pe mare, a anunţat Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC).

RomaniaTV.net
23 iun. 2014, 14:23

‘În momentul în care vă vorbesc, vaporul (ce transportă armele chimice) tocmai a părăsit portul Latakia’, a declarat directorul executiv al OIAC, Ahmet Uzumcu, în cursul unei conferinţe de presă la Haga.

‘Evacuarea stocurilor de precursori şi alte produse chimice a fost o condiţie fundamentală a programului ce vizează eliminarea armelor chimice siriene’, a adăugat sursa citată.

Citeşte şi Rusia şi Statele Unite îi cer Damascului să EVACUEZE ARMELE chimice

Siria a evacuat deja aproximativ 92% din cele 1.300 tone de arme chimice pe care le-a declarat în cadrul acordului ruso-american din septembrie 2013 ce a permis evitarea unor lovituri aeriene americane împotriva acestei ţări. Restul de 8% au părăsit luni portul Latakia pe un vapor danez ce urmează să transporte cele mai periculoase arme pe o navă americană special amenajată pentru a le distruge. Celelalte produse chimice vor fi distruse în Finlanda, SUA şi Marea Britanie.

Războiul civil din Siria s-a soldat cu peste 150.000 de morţi, inclusiv copii, începând din martie 2011.