Siria: Case aruncate în aer în Rankus, după aproape o săptămână de asediu

Forţele regimului sirian au aruncat în aer case din localitatea Rankus, din provincia Damasc, după ce le-au asediat aproximativ o săptămână, privându-le de apă, alimente şi electricitate, relatează AFP.

RomaniaTV.net
31 ian. 2012, 18:09
Siria: Case aruncate în aer în Rankus, după aproape o săptămână de asediu

„În această dimineaţă (marţi), au început să arunce în aer case din Rankus folosind explozibili în timp ce rezidenţii acestor case ieşeau”, a declarat Abu Omar, purtătorul de cuvânt al militanţilor din această localitate agricolă de 25.000 de locuitori, aflată la 40 de kilometri nord de Damasc.

„Dădeau foc clădirilor folosind benzină. Este răzbunare pură”, a mai adăugat militantul.

Conform acestuia, mărturiile au fost culese de la locuitorii caselor care au reuşit să fugă sau a locuitorilor din localităţile vecine precum Saydnaya, Talfita, Akawbar şi Hafir, „de unde se puteau vedea nori de fum ridicându-se deasupra oraşului Rankus”.

„Drumul principal care duce spre Rankus este blocat, la fel şi căile de comunicare, apa şi electricitatea, şi le lipseşte laptele pentru copii”, a mai adăugat Abu Omar.

„Ajutaţi-i, trimiteţi-le hrană, sunt aproape să moară”, a spus Omar adresându-se comunităţii internaţionale.

„Forţele siriene au efectuat marţi percheziţii şi arestări la Rankus, în timp ce zgomotul exploziilor se putea auzi în toată regiunea”, conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

Conform acestei organizaţii, Rankus era luni asediată deja de şase zile şi unităţile de militari dezertori părăsiseră oraşul.

Satul vecin, Talfita, a fost de asemenea ţinta unor rafale de mitraliere grele.

În localităţile din jurul Damascului, „forţele militare aflate în transportoare de trupe şi tancuri au luat cu asalt Irbina şi Zamalka”, a adăugat OSDO.