Siria: ONU denunţă exterminarea prizonierilor din penitenciare

Experţii ONU denunţă acţiunile masive de exterminare a deţinuţilor au loc în penitenciare din Siria, aflate în subordinea Administraţiei Bashar al-Assad, acuză Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, conform site-ului cotidianului Le Figaro.

09 feb. 2016, 06:51
Siria: ONU denunţă exterminarea prizonierilor din penitenciare

„Mulţi deţinuţi au murit după ce au fost bătuţi sau supuşi altor acte de tortură”, anunţă anchetatori ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, denunţând o „politică de exterminare” a persoanelor aflate în penitenciare.

„Este evident că autorităţile guvernamentale care administrează închisorile sunt la curent cu decesele produse pe scară masivă”, precizează experţii Naţiunilor Unite, citaţi de Mediafax.

Citeşte şi Gigi Becali, nervos pe judecători: Vă jucaţi cu mine, în România sunt lagăre de exterminare, nu închisori

Zeci de mii de persoane, inclusiv femei şi copii, zac în condiţii mizerabile în penitenciarele guvernamentale din Siria. „Decesele masive ale prizonierilor sunt consecinţa condiţiilor teribile din centrele pentru detenţie şi rezultatul politicilor de stat care au scopul atacării populaţiei civile”, subliniază anchetatorii ONU.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.