Siria: Un comandant jihadist de temut pentru cruzimea sa a fost ucis de o grupare rivală

Abu Sakkar, un comandant sirian insurgent vestit pentru cruzimea sa, a fost ucis de o grupare rebelă rivală, a anunțat miercuri Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), relatează AFP, citată de Agerpres.

06 apr. 2016, 11:39

Jihadistul sirian Khaled al-Hamad, cunoscut sub numele de război Abu Sakkar, se alăturase acum un an Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al Qaida, potrivit OSDO, organizație neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, dar care dispune de surse pe întreg teritoriul Siriei.

Abu Sakkar, comandant militar Al-Nosra în provincia Idleb (nord-vest), a fost ucis cu focuri de armă, a indicat OSDO. ‘El a fost ucis într-o reglare de conturi între Al-Nosra, în poziție dominantă în această provincie, și alte grupări islamiste’, potrivit directorului Observatorului, Rami Abdel Rahmane.

În mai 2013, o înregistrare video în care jihadistul putea fi văzut eviscerând un soldat și mușcând din inima acestuia a stârnit un val de condamnări și a făcut OSDO să califice fapta acestuia drept ‘crimă de război’. El își motivase fapta ca pe un act de răzbunare față de abuzurile regimului sirian. La acea vreme, Abu Sakkar lupta în rândurile unei brigăzi rebele care ținea de Armata Siriană Liberă (ASL) în provincia Homs (centru).

Începută în martie 2011 ca o revoltă pașnică împotriva puterii lui Bashar al-Assad, criza siriană s-a agravat gradual, degenerând într-un conflict armat, ca urmare a represiunii sângeroase a regimului.

Mulți rebeli s-au radicalizat, iar organizații pentru drepturile omului au acuzat părțile aflate în conflict de comiterea unor atrocități. ‘Există, din păcate, mulți Abu Sukkar în Siria’, recunoaște directorul OSDO.