Siropuri de tuse, posibil responsabile de moartea a zeci de copii. OMS face anchetă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis miercuri o alertă privind unele siropuri împotriva tusei şi răcelii, utilizate pentru copii, produse de laboratorul indian Maiden Pharmaceuticals care ar fi putut provoca decesul a 66 de copii în Gambia şi care au fost distribuite şi în alte ţări.

06 oct. 2022, 11:15
Siropuri de tuse, posibil responsabile de moartea a zeci de copii. OMS face anchetă

Organizației Mondiale a Sănătății investighează dacă există o legătură între patru siropuri de tuse produse de o companie din India și moartea a zeci de copii în Gambia, Africa. OMS a transmis că medicamentul poate provoca leziuni renale, au declarat doi oficiali indieni, citaţi de Reuters.

„Analiza de laborator a eşantioanelor” de produse a confirmat o contaminare cu dietilen glicol şi etilen glicol în cantităţi inacceptabile”, anunţă OMS într-o alertă cu privire la aceste produse medicale, potrivit Agerpres. Conform OMS, aceste produse au fost identificate în Gambia dar ar putea fi distribuite şi în alte părţi ale lumii.

Citeşte şi: Val de pneumonii neobişnuite la copii. Secţia boli respiratorii de la Spitalul Gomoiu este plină

Medicamentele contaminate cu aceste substanţe toxice „ar putea avea o legătură cu leziunile renale acute şi decesul a 66 de copii”, conform directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

AFP precizează că este vorba despre patru produse: Promethazine Soluţie Orală, siropurile de tuse pentru copii Kofexmalin şi Makoff, şi siropul pentru răceală Magrip N Cold. Toate acestea sunt fabricate de aceeaşi companie, Maiden Pharmaceuticals Limited.

OMS investighează cele întâmplate împreună cu compania şi autorităţile de reglementare din India”, conform lui Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Citeşte şi: Medicul Adrian Marinescu, avertisment terifiant pentru români: „Ne aşteptăm la cazuri multe de gripă, va fi bine să ne vaccinăm”