Val de pneumonii neobişnuite la copii. Secţia boli respiratorii de la Spitalul Gomoiu este plină

Nici bine nu a început sezonul rece, că zeci de copii se confruntă cu pneumonie acută. Foarte mulți ajung la spital cu insuficienţă respiratorie acută.

21 sept. 2022, 14:48
Val de pneumonii neobişnuite la copii. Secţia boli respiratorii de la Spitalul Gomoiu este plină

Medicul Gabriela Vlad, specialist pediatru la Spitalul de copii Victor Gomoiu din București, a declarat că medicii se confruntă cu un val întreg de cazuri de copii cu pneumonie acută. În aceste momente, 20 de copii sunt internaţi, iar o secţie întreagă funcționează la capacitate maximă.

Citește și Medicul Adrian Marinescu, avertisment terifiant pentru români: „Ne aşteptăm la cazuri multe de gripă, va fi bine să ne vaccinăm”

„În acest moment, secţia respirator lucrează la capacitate maximă şi are 20 de pacienţi internaţi cu pneumonie acută. 80 la sută dintre aceştia sunt cu insuficienţă respiratorie acută. Cei mai mulţi dintre ei, fie că vin cu transportul de la domiciliu, cu maşina personală sau cu ambulanţa, ajung la noi în stadiul de insuficienţă respiratorie acută. Cei mai mulţi dintre ei, fie că vin cu transportul de la domiciliu, cu maşina personală sau cu ambulanţa, ajung la noi în stadiul de insuficienţă respiratorie acută. Nu este caracteristic lunii septembrie, în mod normal lucrul acesta l-am fi resimţit undeva în sezonul rece, deci mult mai târziu de luna septembrie, este neobişnuit ca în acest moment al anului să ne confruntăm cu situaţia de faţă”, a declarat Gabriela Vlad pentru News.ro.

Aceasta a subliniat că cei mici, care ajung cu insuficienţă respiratorie la spital, au nevoie în primul rând, de administrare de oxigen, dar şi de alte tratamente.

„Pacienţii care ajung la noi cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută necesită, de primă intenţie, administrarea de oxigen pe mască adaptat vârstei şi restul tratamentului care poate să însemne asocierea de corticoterapie, uneori antibioterapie în anumite situaţii, investigaţii suplimentare, supraveghere medicală şi reevaluarea acestora permanentă.

Corticoterapia este o formă de tratament cu cortizon cu derivaţi cu bază de cortizon şi care se poate administra atât inhalator, dar şi intravenos, parenteral. De cele mai multe ori, avem nevoie de formă inhalatorie, iar în cazurile cele mai severe, se pot asocia inclusiv variantele de administrare parenterală.

Din păcate, cei mai mulţi dintre pacienţii de care vă povesteam, cu pneumonie acută şi insuficienţă respiratorie acută, au necesitat şi administrarea de corticoterapie atât inhalatorie, cât şi parenterală”, a mai spus medicul.

Citește și Rafila se opune sancţionării celor care nu fac control medical de rutină: Aş lăsa-o pentru când sistemul e pus la punct