Sistemul de pensii din România, aproape de colaps. Avertismentul economistului Adrian Negrescu: „Va fi o misiune aproape imposibilă să plăteşti pensiile”

Procesul de recalculare a pensiilor, promis de autorități și reglementat prin noua lege a pensiilor, este departe de a fi finalizat, deși termenul limită de aplicare completă era stabilit pentru 1 septembrie 2024. În ciuda angajamentelor luate de guvernanți, zeci de mii de pensionari nu au primit încă deciziile de recalculare și nu beneficiază de sumele majorate.
Mircea Filipescu
18 apr. 2025, 16:40
Sistemul de pensii din România, aproape de colaps. Avertismentul economistului Adrian Negrescu:

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a declarat recent că recalcularea este în curs, dar nu a fost finalizată complet. Cu toate acestea, el susține că sunt progrese semnificative în ceea ce privește pensionarii agricultori.

„Aproape 95% din dosarele celor 130.000 de pensionari agricultori au fost finalizate”, a precizat Baciu.

El a mai adăugat că funcționarii care se ocupă de aceste dosare sunt aproape de finalul procesului și că pensionarii vor primi retroactiv banii care li se cuvin în urma recalculării.

Unul dintre cele mai promițătoare aspecte ale noii legi este majorarea substanțială a unor pensii.

„Pensiile au crescut în unele cazuri cu aproape 1000 de lei după recalculare”, a declarat Baciu într-un interviu recent. El a oferit și un exemplu concret: un pensionar care primea anterior 1.281 de lei va primi, în urma recalculării, 2.130 de lei.

Totuși, procesul este mult mai complicat decât se anticipase inițial. Baciu a explicat că dificultățile provin în special din volumul uriaș de dosare și din necesitatea dezvoltării unor module informatice dedicate fiecărei categorii de pensionari.

„Din cauza numărului mare de cereri, procesul de recalculare este mai lent decât se anticipase”, a explicat acesta.

Practic, fiecare categorie de recalculare necesită un tratament informatic distinct, ceea ce încetinește întregul proces.

Citeşte şi: CFR Călători lovește din nou! „Trenul fără naș” nu mai e doar o piesă celebră: mecanicul a plecat din gara Bușteni fără șef și fără o parte din pasageri. I-a așteptat la Azuga, unde au fost duși de concurență

Noua lege a pensiilor aduce o serie de modificări importante. Pe lângă punctele obținute din contribuțiile la sistemul public și din veniturile suplimentare precum sporurile sau primele, se introduc și așa-numitele „puncte de stabilitate”. Acestea se acordă pensionarilor care au lucrat mai mult de 25 de ani, stimulând astfel vechimea în muncă. De asemenea, legea garantează indexarea pensiilor pe baza ratei inflației, asigurând astfel că veniturile pensionarilor nu vor fi „înghețate”.

Însă nu toată lumea privește cu optimism aceste modificări. Economistul Adrian Negrescu a criticat dur recalcularea, numind-o un dezastru economic pentru România.

„Recalcularea pensiilor este un fiasco financiar pentru statul român, pentru că nu are fundamente economice. Noi nu am avut, din păcate, banii pentru a crește pensiile și a le recalcula, așa cum am propus prin legea votată la sfârșitul anului trecut”, a declarat acesta pentru WOWbiz.ro.

Negrescu a tras un semnal de alarmă privind deficitul deja existent la bugetul de pensii. „În momentul de față, plătim pensii în valoare de 170.000 de miliarde de lei, dar din economie adunăm doar 120.000 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că avem un deficit de aproape 10 miliarde de euro”, a spus economistul. În viziunea sa, fără măsuri urgente de reformare a sistemului și stimulare economică, situația se va agrava considerabil.

„Va fi o misiune aproape imposibilă să plătești pensiile în România dacă autoritățile nu vor reduce taxele pe muncă și nu vor stimula crearea de locuri de muncă. Pensiile sunt plătite din contribuțiile salariale ale românilor”, a subliniat Negrescu.

Citeşte şi: Atenție, se schimbă programul băncilor de Paști! Zilele în care sunt închise și ce soluții ai la dispoziție

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nativii care prosperă financiar. Câștigă mulți bani în Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici