Sistemul de pensii din România, aproape de colaps. Avertismentul economistului Adrian Negrescu: „Va fi o misiune aproape imposibilă să plăteşti pensiile”

Procesul de recalculare a pensiilor, promis de autorități și reglementat prin noua lege a pensiilor, este departe de a fi finalizat, deși termenul limită de aplicare completă era stabilit pentru 1 septembrie 2024. În ciuda angajamentelor luate de guvernanți, zeci de mii de pensionari nu au primit încă deciziile de recalculare și nu beneficiază de sumele majorate.
Mircea Filipescu
18 apr. 2025, 16:40
Sistemul de pensii din România, aproape de colaps. Avertismentul economistului Adrian Negrescu:

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a declarat recent că recalcularea este în curs, dar nu a fost finalizată complet. Cu toate acestea, el susține că sunt progrese semnificative în ceea ce privește pensionarii agricultori.

„Aproape 95% din dosarele celor 130.000 de pensionari agricultori au fost finalizate”, a precizat Baciu.

El a mai adăugat că funcționarii care se ocupă de aceste dosare sunt aproape de finalul procesului și că pensionarii vor primi retroactiv banii care li se cuvin în urma recalculării.

Unul dintre cele mai promițătoare aspecte ale noii legi este majorarea substanțială a unor pensii.

„Pensiile au crescut în unele cazuri cu aproape 1000 de lei după recalculare”, a declarat Baciu într-un interviu recent. El a oferit și un exemplu concret: un pensionar care primea anterior 1.281 de lei va primi, în urma recalculării, 2.130 de lei.

Totuși, procesul este mult mai complicat decât se anticipase inițial. Baciu a explicat că dificultățile provin în special din volumul uriaș de dosare și din necesitatea dezvoltării unor module informatice dedicate fiecărei categorii de pensionari.

„Din cauza numărului mare de cereri, procesul de recalculare este mai lent decât se anticipase”, a explicat acesta.

Practic, fiecare categorie de recalculare necesită un tratament informatic distinct, ceea ce încetinește întregul proces.

Citeşte şi: CFR Călători lovește din nou! „Trenul fără naș” nu mai e doar o piesă celebră: mecanicul a plecat din gara Bușteni fără șef și fără o parte din pasageri. I-a așteptat la Azuga, unde au fost duși de concurență

Noua lege a pensiilor aduce o serie de modificări importante. Pe lângă punctele obținute din contribuțiile la sistemul public și din veniturile suplimentare precum sporurile sau primele, se introduc și așa-numitele „puncte de stabilitate”. Acestea se acordă pensionarilor care au lucrat mai mult de 25 de ani, stimulând astfel vechimea în muncă. De asemenea, legea garantează indexarea pensiilor pe baza ratei inflației, asigurând astfel că veniturile pensionarilor nu vor fi „înghețate”.

Însă nu toată lumea privește cu optimism aceste modificări. Economistul Adrian Negrescu a criticat dur recalcularea, numind-o un dezastru economic pentru România.

„Recalcularea pensiilor este un fiasco financiar pentru statul român, pentru că nu are fundamente economice. Noi nu am avut, din păcate, banii pentru a crește pensiile și a le recalcula, așa cum am propus prin legea votată la sfârșitul anului trecut”, a declarat acesta pentru WOWbiz.ro.

Negrescu a tras un semnal de alarmă privind deficitul deja existent la bugetul de pensii. „În momentul de față, plătim pensii în valoare de 170.000 de miliarde de lei, dar din economie adunăm doar 120.000 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că avem un deficit de aproape 10 miliarde de euro”, a spus economistul. În viziunea sa, fără măsuri urgente de reformare a sistemului și stimulare economică, situația se va agrava considerabil.

„Va fi o misiune aproape imposibilă să plătești pensiile în România dacă autoritățile nu vor reduce taxele pe muncă și nu vor stimula crearea de locuri de muncă. Pensiile sunt plătite din contribuțiile salariale ale românilor”, a subliniat Negrescu.

Citeşte şi: Atenție, se schimbă programul băncilor de Paști! Zilele în care sunt închise și ce soluții ai la dispoziție

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african