Sistemul sanitar din România, sufocat de pandemie. Mai sunt doar 80 de paturi la ATI în toată ţară

Sistemul sanitar din România, sufocat de pandemie. Mai sunt doar 80 la ATI în întreaga țară. Medicii atrag atenţia că situaţia este tot mai gravă, în condiţiile în care la un platou de 8.000 - 9.000 de cazuri de infectare pe zi, la terapie intesivă ajung câte 300 de bolnavi. 

27 nov. 2020, 12:11
Sistemul sanitar din România, sufocat de pandemie. Mai sunt doar 80 de paturi la ATI în toată ţară
Mai sunt doar 80 de paturi la ATI în întreaga ţară.

Sistemul sanitar din România, sufocat de pandemie. Medicul Radu Ţincu avertizează că situaţia în ATI se va degrada, pentru că platoul pe care România se află în acest moment este prea mare, iar secţiile de terapie intensivă nu fac faţă.

„Situația în ATI se va degrada, pentru că acest platou este mult prea mare pentru capacitatea de terapie intensivă a României. Am văzut asta în zonele de focar, unde s-a ajuns ca mulți dintre pacienți să aștepte perioade lungi în camerele de gardă.

Cele 80 de paturi rămase sunt foarte puține, întrucât zilnic, la platoul existent, se va ajunge în câteva săptămâni la câte 300 de pacienți care vor avea nevoie de terapie intensivă.

Este obligatoriu ca autoritățile să reevalueze eficiența măsurilor, dacă  sunt capabile doar să producă stabilizare pe platou, nu sunt suficiente.

Un pacient în stare gravă are nevoie de două – trei săptămâni în terapie intensivă.  Este esențial ca în următoarea perioadă să coborâm numărul de infectări.”, a spus Radu Țincu, potrivit Digi 24. 

Citeşte şi De ce apar forme severe de coronavirus la tineri. Doi experţi români au găsit explicaţia

Sistemul sanitar din România, sufocat de pandemie. Dr. Ţincu, de la secţia ATI a Spitalului Floreasca: „Soluţia este LOCKDOWN”

În luna decembrie am putea ajunge chiar şi la 20.000 de cazuri zilnice de coronavirus, avertizează Radu Ţincu, medic la secţia ATI a Spitalului Floreasca. Soluţia pentru a nu ajunge în acea situaţie ar fi, din punctul său de vedere, un lockdown local, valabil pentru zonele în care s-a depăşit rata de incidenţă.

„Am spus că dacă nu se vor implementa măsuri care să oprească transmiterea virusului în comunitate, vom ajunge la 20.000 de cazuri în luna decembrie. Acest lucru e determinat de faptul că în momentul în care vom avea din ce în ce mai multe cazuri pozitive în comunitate, ritmul de îmbolnăvire va fi accelerat.

Într-un fel se va comporta virusul cu 3-4.000 de cazuri pe zi, altfel va fi dacă vom avea 10-12.000 de cazuri pe zi. Se va accelera ritmul exponenţial. În lipsa măsurilor, sigur că vom putea ajunge şi la acest scenariu”, a declarat medicul pentru România TV.

Se poate evita infectarea în această perioadă?

„După cum vedeţi, măsurile din Bucureşti din ultimele două săptămâni nu au avut efectul dorit. Măsurile implementate nu reuşesc să stăpânească fenomenul. În momentul în care vezi că ai sistemul sanitar aproape copleşit, trebuie luate în calcul măsuri mai dure. Mă gândesc la lockdown.

Carantina de noapte a fost una dintre ideile pe care eu le-am propus acum două săptămâni. Era utilă pentru că multe din focarele de transmitere au fost realizate la petrecerile de noapte. Dar acum singura posibilitate de a potoli această transmitere e un lockdown local pentru care s-a depăşit rata de incidenţă”, a adăugat medicul.