Sistemul solar ar fi avut a cincea planetă gigantică, care ar fi fost aruncată în univers

Astronomii credeau că în sistemul solar s-au format doar patru planete gigantice: Jupiter, Saturn, Neptun şi Uranus. Acum, se pare însă, că ar fi existat şi o a cincea mare planetă, care a fost aruncată în spaţiu.

RomaniaTV.net
14 nov. 2011, 09:02
Sistemul solar ar fi avut a cincea planetă gigantică, care ar fi fost aruncată în univers

Simulările computerizate realizate de David Nesvorny de la Southwest Research Institute din San Antonio, Texas, arată că este foarte puţin probabil, din punct de vedere statistic, ca sistemul solar să fi avut la începuturi doar patru giganţi.

Calculele arată că existau doar 2.5% şanse să se formeze doar cele patru mari planete, însă existau de 10 ori mai multe şanse să fi fost şi un al cincilea gigant.

„Acest lucru pare posibil, având în vedere recentele descoperiri ale unui număr mare de planete, care plutesc în spaţiul interstelar, indicând că expulzarea lor din sistemele solar ar fi un proces des întâlnit”, explică cercetătorul.

Se crede că Jupiter se afla, la un moment dat, pe o orbită mult prea aproape de centrul sistemului solar, unde se află Pământul şi Marte în prezent, însă a „sărit” brusc pe o orbită mai îndepărtată, aruncând cea de-a cincea planetă gigantică în afara sistemului.

Sistemul nostru solar a început să se formeze în urmă cu 4,5 miliarde de an, când a apărut Soarele dintr-un nor imens de praf şi de gaz. Planetele au sosit după vreo 10 milioane de ani, dar au avut orbite instabile pentru o perioadă mare de timp.

Soarele se află la jumătatea vieţii sale. El va rămâne fără hidrogen, combustibilul său şi se va transforma într-o gigantică roşie, ce va ucide Pământul, în circa cinci miliarde de ani.