Site-ul olandez care discriminează România, în vizorul Parlamentului de la Strasbourg

Parlamentul European a cerut Comieiei Europene să adopte măsuri pentru desfiinţarea site-ului olandez de pe Internet ce discriminează România şi alte ţări est-europene nou intrate în UE. Săptămâna viitoare, site-ul Partidului olandez al Libertăţii (PVV) va fi dezbătut şi supus la vot, săptămâna viitoare, în sesiunea plenară de la Strasbourg.

RomaniaTV.net
08 mart. 2012, 17:39
Site-ul olandez care discriminează România, în vizorul Parlamentului de la Strasbourg

Proiectul de rezoluţie al PE va intra în dezbaterea europarlamentară săptămâna viitoare. Prin acest proiect i se cere Guvernului olandez „să ia imediat toate măsurile necesare în vederea închiderii’ paginii de internet a PVV, unde cetăţenii olandezi sunt încurajaţi să facă reclamaţii contra cetăţenilor est-europeni din Olanda, în special români, bulgari şi polonezi.

De asemenea, în acelaşi proiect de rezoluţie al PE i se solicită şi Comisiei Europene să reacţioneze şi să ia măsuri pentru înlăturarea atitudinilor discriminatorii la adresa est-europenilor promovate de site-ul PVV,  care „sunt în contradicţie flagrantă cu valorile fundamentale ale UE” şi „să-şi exprime o poziţie cu privire la legalitatea colectării acestor date”.

Rezoluţia, propusă de europarlamentarii PDL şi UDMR împreună cu eurodeputaţi din Polonia şi Bulgaria la iniţiativa eurodeputatului Marian-Jean Marinescu, îşi exprimă totodată preocuparea faţă de „consecinţele colectării de date care ar putea să promoveze în viitor o imagine deformată a realităţii, încurajând tolerarea unor acte xenofobe la nivel european, având în vedere mai ales că plângerile pot fi trimise de către cetăţenii olandezi într-un mod anonim, aceştia neputând fi traşi la răspundere”.

De asemenea, în acelaşi document, PE cere executivului comunitar să notifice guvernul olandez pentru a respecta Tratatul de la Lisabona, Carta Drepturilor Fundamentale a UE şi directivele 38/2004 (privind libera circulaţie a lucrătorilor) şi 78/2000 (privind tratamentul egal la angajare).

„Suntem îngrijoraţi de frecvenţa cu care acest site este vizitat şi completat cu informaţii personale despre imigranţii din diverse ţări, inclusiv România. Este o instigare la ură care ar putea avea repercusiuni nefaste. Totodată suntem consternaţi de pasivitatea guvernului olandez. În această rezoluţie cerem Comisiei să reacţioneze şi să facă tot ceea ce este necesar pentru a proteja cetăţenii europeni”, a afirmat iniţiatorul rezoluţiei, eurodeputatul democrat-liberal Marian-Jean Marinescu, într-un comunicat de presă.