Situaţia din Afganistan din ce în ce mai cumplită. Zeci de persoane ucise din cauza focurilor de armă de celebrare

Situaţia devine critică în Afganistan. Nu mai puţin de 17 persoane au fost ucise de focurile de armă de celebrare trase la Kabul după ce surse talibane au declarat că au preluat controlul asupra provinciei Panjshi.

04 sept. 2021, 16:02
Situaţia din Afganistan din ce în ce mai cumplită. Zeci de persoane ucise din cauza focurilor de armă de celebrare

Situaţia din Afganistan din ce în ce mai cumplită. Provincia era ultima care mai rezista împotriva islamiştilor. Lideri ai opoziţiei contra talibanilor au negat că provincia ar fi căzut în mâinile acestora.

Situaţia din Afganistan din ce în ce mai cumplită. Zeci de persoane ucise din cauza focurilor de armă de celebrare

„Loviturile trase în aer” la Kabul vineri au ucis 17 oameni şi rănit alţi 41. Agenţia Tolo a indicat un bilanţ similar.

Cel puţin 14 persoane au fost rănite de focuri de celebrare în provincia Nangarhar, la est de Kabul, a declarat Gulzada Sangar, purtător de cuvânt al unui spital din capitala provinciei, Jalalabad.

La rândul său, principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a îndemnat să se renunţe la astfel de gesturi de sărbătorire cu focuri de armă.

„Evitaţi să trageţi în aer şi mulţumiţi-i în schimb lui Allah”, a transmis Mujahid pe Twitter. „Gloanţele pot răni civili, aşadar nu trageţi fără să fie necesar”, a îndemnat el.

Talibanii au organizat o înmormântare pentru forțele americane, după retragerea din Afganistan. Insurgenții au sărbătorit acest eveniment mărșăluind pe străzile orașului Khost în timp ce țineau în mâini sicrie înfășurate în steaguri ale SUA și ale altor țări din alianța politico-militară.

Citeşte şi: Vladimir Putin atacă SUA în prima declaraţie pe tema Afganistanului: „Este o lecţie că propriile valori nu trebuie impuse altor ţări”
La mai puțin de o zi după ce ultima trupă americană a părăsit țara după un angajament de aproape 20 de ani, talibanii și susținătorii lor au profitat de această ocazie și au organizat o „înmormântare” a trupelor armate.

Fotografiile care au fost realizate marți în Khost au fost distribuite la scară largă pe rețelele sociale. Mulțimea de oameni poate fi văzută fluturând steaguri talibane și ridicând în aer arme, potrivit Reuters, citat de Digi 24.

Statele Unite au finalizat retragerea din Afganistan la sfârșitul zilei de luni, punând capăt celui mai lung război al Americii.

Citeşte şi: Dezmăţul talibanilor după retragerea trupelor din Afganistan. Au năvălit în aeroport şi au pus stăpânire pe sediile televiziunilor, forţându-i pe prezentatori să-i laude VIDEO