Situația în care șoferii riscă amenzi uriașe pentru depășirea vitezei cu un kilometru/oră

În mod normal, depășirea vitezei legale cu kilometru/oră nu atrage sancțiuni, dar există situații, prevăzute de codul rutier, în care chiar și această mică scăpare poate aduce șoferilor amenzi considerabile.

18 nov. 2023, 09:45
Situația în care șoferii riscă amenzi uriașe pentru depășirea vitezei cu un kilometru/oră

Legislația rutieră stabilește o serie de praguri în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor pentru depășirea vitezei legale. De exemplu, în cele mai multe cazuri, un șofer care circulă cu 80 km/h pe o porțiune de drum public unde viteza este limitată la 80 km/h nu va avea probleme cu legea.

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă. Iar în anumite cazuri este suspendat și permisul de conducere. Punctul de amendă este 145 de lei, iar pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 29 de puncte de amendă, potrivit Evz.

Sancțiuni în funcție de viteza cu care este depășită limita:

10 – 20 km/h: 290 lei – 435 de lei
21 – 30 km/h: 580 lei – 725 de lei
31 – 40 km/h: 870 lei – 1.160 de lei
41 – 50 km/h: 1.305 lei – 2.900 de lei
+51 km/h : 1.305 lei – 2.900 de lei + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile
+71 km/h : 1.305 lei – 2.900 de lei + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Așadar, depășirea acestor praguri de viteză cu doar 1 km/h poate face diferența. Un șofer care a fost prins că a depășit cu 50 km/h viteza limită, scapă doar cu o amendă contravențională.

În timp ce șoferii care au condus cu 51 km/h peste viteza maximă stabilită, rămân și fără carnet de conducere pentru o perioadă de 3 luni.

Iar cel care a depășit cu 71 km/h viteza limită, va primi o suspendare de 4 luni a dreptului de conducere, plus amendă.

Citește și: Accident cumplit în Bistrița-Năsăud. O mașină a fost lovită în plin de tren. Șoferul, un bărbat în vârstă de 65 de ani, a murit

Pe baza informațiilor actuale din Codul Rutier din România, iată câteva dintre limitele de viteză importante:

În contextul noului cod rutier din România, este important să cunoaștem limitele de viteză aplicabile pentru diferite categorii de vehicule și tipuri de drumuri.

În localități, limita standard de viteză este de 50 km/h, dar există și localități cu limita de 70 km/h, în funcție de specificațiile traseului.

Pentru șoferii care dețin permisul de conducere categoria B (autoturisme), aceste limite sunt aplicabile. În cazul categoriei C (vehicule de transport marfă), limitele de viteză pot diferi, în special pe drumuri naționale sau europene.

Pentru șoferii începători, adică aceia care au permisul de mai puțin de un an, limita de viteză în localitate este adesea redusă, ca măsură de precauție.

Pe drumuri județene, limita standard de viteză este de obicei 90 km/h, dar este important să fim atenți la semnalizările rutiere, care pot indica limite diferite. În ceea ce privește drumurile europene (cum ar fi E-urile), limita de viteză este în mod obișnuit 100 km/h sau 120 km/h, în funcție de specificul drumului și de reglementările locale.

Limita de viteză pentru șoferi în localități

Limita standard de viteză este de 50 km/h. Pe anumite sectoare, limita poate fi crescută până la 80 km/h pentru autovehiculele din categoriile A și B, cu avizul poliției rutiere​​.

Vitezele ce trebuie respectate în afara localităților:

Autostrăzi: 130 km/h
Drumuri Expres: 120 km/h
Drumuri Naționale Europene (E): 100 km/h
Alte Categorii de Drumuri: 90 km/h​​.

Limitele de Viteză în Funcție de Categoria Vehiculului:

Categoriile A și B: 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumuri expres, 100 km/h pe drumuri naționale europene (E), 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri

Categoriile C, D și D1: 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumuri expres, 90 km/h pe drumuri naționale europene (E), 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri

Categoriile A1, B1 și C1: 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres, 80 km/h pe drumuri naționale europene (E), 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri

Tractoarele agricole sau forestiere și mopede: 45 km/h​​.

Limite Speciale:

Autovehicule care tractează remorci sau semiremorci: viteza maximă admisă este cu 10 km/h mai mică decât cea pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător

Autovehicule cu mase şi/sau gabarite depăşite ori care transportă produse periculoase: 40 km/h în localități, 70 km/h în afara localităților

Conducători cu mai puțin de un an practică de conducere: viteza maximă este cu 20 km/h mai mică decât limita standard pentru categoria autovehiculului condus​​​​.

Zone Rezidențiale și Pietonale:
Zone rezidențiale: 20 km/h
Zone pietonale: 5 km/h​​.

Citește și: Un nou caz cutremură România. Două surori, de 41 şi 52 de ani, găsite moarte în casă