Situaţie alarmantă la Sibiu! Medicii deja au început să aleagă între pacienţii cu COVID cărora le oferă mai repede o şansă

Sibiu se confruntă cu o situaţie epidemiologică din ce în ce mai gravă. Medicii de la Urgenţă sau din spitalele suport COVID din judeţ strigă că nu mai sunt locuri şi că sunt epuizaţi.

RomaniaTV.net
10 nov. 2020, 15:07
Situaţie alarmantă la Sibiu! Medicii deja au început să aleagă între pacienţii cu COVID cărora le oferă mai repede o şansă

 

„Nu mai avem locuri! Nu mai putem, suntem epuizați! Deja triem cine primește primul un pat în secție, în curând o să alegem pe cine salvăm! Sistemul medical intră în colaps! RESPECTAȚI REGULILE ȘI PROTEJAȚI-VĂ!”, transmit medicii.

Pacienții care sunt transportaţi de urgență la spital, cu simptome mai mult sau mai puțin grave, sunt nevoiți să aștepte chiar si mai mult de 24 de ore un loc în spital.

„Primim valuri după valuri de pacienți covid. E un schimb continuu de pacienți, vorbim ore în șir la telefon să le găsim tuturor câte un loc într-un spital. Unii dintre ei acuză medicii, acestora de multe ori li se vorbește urât. Încercăm să înțelegem pacienții, pentru că sunt într-o situație de incertitudine. Aud că unii mai mai mor, că unii sunt în stare gravă, nu știu cum va evolua starea lor de sănătate, sunt speriați. Dar, vreau să îi asigur că facem tot ce putem. Medicii îi văd pe toți, încercăm din răsputeri să le asigurăm tot ce au nevoie din punct de vedere medical”, a declarat Florin Grosu, directorul medical al Spitalului Județean Sibiu.

Medicii deja aleg între pacienţii pe care să-i salveze

Din ce în ce mai mulţi pacienţi care au nevoie de internare ajung la spital, iar medicii sunt nevoiţi să aleagă cui îi acordă mai repede o şansă.

„Deja suntem puși în situația de a alege. Deocamdată alegem cine primește primul un pat- în funcție de patologie, se severitatea simptomelor. Dar, în curând, dacă numărul infectărilor nu scade, vom avea de făcut alegeri mult mai grele- pe cine salvăm, pe cine băgăm la ATI. Orice sistem medical din lumea asta este depășit la un număr atât de mare de pacienți”, spune directorul medical.

„Noi, la Sibiu, încă ne descurcăm. Greu, cu sacrificii, dar ne descurcăm. ÎNCĂ! Nu vreau să mă gândesc cum e în alte părți unde mi s-a spus că stau jandarmii la ușile spitalelor și fac ordine între pacienți. Ca să nu ajungem în situația aceea, fac și eu un apel către sibieni. Respectați regulile! Nu socializați, ieșiți doar acolo unde e strict necesar! Purtați masca și dezinfectați-vă frecvent mâinile! Eu, de exemplu, când plec de la spital merg acasă și nu mai ies. Nu mă întâlnesc cu prieteni, cu nimeni. La acest număr de infectări în Sibiu, orice persoană poate fi considerată infectată. Poate că eu sunt asimptomatic, dar îi îmbolnăvesc pe cei cu care intru în contact. Poate dintre ei unii fac forme grave, alții mor. De asta spun că socializarea nu e importantă acum, dimpotrivă. Să o excludem până trecem hopul!”, este îndemnul medicului Florin Grosu.