Situaţie critică în Spania. Mai multe ţări impun carantina persoanelor care se întorc din această zonă

Spania înregistrează din nou un număr în creştere de infectări. Autorităţile madrilene au anunţat, luni 10 august, 4.923 de noi cazuri zilnice de infectare pentru ultima săptămână, mai multe decât au înregistrat împreună Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia, informează Agerpres. Prin urmare, tot mai multe ţări europene impun carantina pentru persoanele care vin din Spania. România a exclus Spania de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în ţara noastră.

RomaniaTV.net
11 aug. 2020, 16:40
Situaţie critică în Spania. Mai multe ţări impun carantina persoanelor care se întorc din această zonă

Suntem chiar în punctul în care lucrurile pot să se amelioreze sau să se înrăutăţească (…), aceasta înseamnă că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă şi să încercăm să frânăm focarele înainte ca ele să se agraveze”, a declarat agenţiei France Presse profesorul universitar Salvador Macip.

Spania se confruntă cu peste 500 de focare de contagiere şi cu o transmitere comunitară a virusului tot mai intensă. Această transmitere ”nu este deplin sub control, dar se atenuează progresiv”, a susţinut luni epidemiologul şef al Ministerului spaniol al Sănătăţii, Fernando Simon.

Pe 21 iunie, Spania a ieșit din izolare. În acea zi, autorităţile raportaseră 238 de noi infectări. În ultimele zile, în urma unei creşteri exponenţiale, Spania a depăşit România la numărul de cazuri.

A existat o mare nerăbdare de a ieşi din izolare, cu gândul desigur la turism”, pilon al economiei spaniole, şi mizând pe ideea că ”vara, odată cu căldura, va scădea riscul de avea focare, care ar urma să apară în toamnă”, explică Joan Cayla, directorul Unităţii de cercetări asupra tuberculozei din Barcelona, creşterea explozivă a numărului de infectări. Acesta a adăugat că creşterea numărului de cazuri a început la două săptămâni după ieşirea din izolare.

Citeşte şi Cum se pregătesc ţările lumii de redeschiderea şcolilor: cursuri în aer liber, pereţi de plexiglas şi stickere cu reguli de igienă

Există, însă, şi alţi factori care au contribuit la creştera numărului de cazuri. Salvador Macip menţionează, printre aceştia, lucrătorii agricoli sezonieri care muncesc în condiţii precare şi care sunt la originea mai multor focare, precum şi relaxarea excesivă a populaţiei ce face parte dintr-o cultură mediteraneeană predispusă contactului fizic şi socializării.

În aceste condiţii, autorităţile de la Madrid apelează la trei ”arme” pentru a stăvili accelerarea contagierilor, şi anume educarea populaţiei pentru lunile dificile care vor veni, intensificarea testării şi angajarea de personal sanitar pentru efectuarea anchetelor epidemiologice, capitole ala care, ptorivit specialiştilor, Spania a înregistrat eşecuri.

Confruntate cu focarele de COVID-19, autorităţile locale au luat măsuri drastice care au mers până la izolări parţiale în zonele cele mai afectate din nord şi nord-est, precum Catalonia, Aragon sau Ţara Bascilor. Masca a devenit obligatorie în toate locurile publice, cu excepţia Insulelor Canare, şi au fost închise numeroase cluburi de noapte, considerate un accelerator de transmitere a virusului. Mai multe regiuni spaniole au difuzat imagini cu mare impact emoţional pentru a sensibiliza tinerii cu privire la riscurile mortale în cazul infectării cu noul coronavirus.