Situaţie critică la Ambulanţa Suceava: „Colegul care a murit m-a sunat în ziua în care i s-a făcut rău şi mi-a zis că nu mai poate””

Un angajat de la Serviciul de Ambulanţă Suceava, infectat cu coronavirus, a povestit, într-o intervenţie la Digi24, că a fost sunat de colegul care a murit în ziua în care i s-a făcut rău și acesta i-a spus că fusese trimis la cinci intervenții cu același combinezon.

RomaniaTV.net
08 apr. 2020, 19:50
Situaţie critică la Ambulanţa Suceava: „Colegul care a murit m-a sunat în ziua în care i s-a făcut rău şi mi-a zis că nu mai poate””

Un angajat de la Ambulanţa Suceava a murit, alţi 45 s-au infectat cu coronavirus și alţi 17 sunt în izolare la domiciliu şi aşteaptă rezultatele testelor. Angajaţii instituţiei spun însă că situaţia a fost ignorată de conducere, iar ei au fost trimiși în misiuni, în ciuda faptului că exista suspiciunea că sunt infectaţi.

Ambulanţierul a povestit că a fost sunat de colegul care a decedat chiar în ziua în care acestuia i s-a făcut rău la serviciu: „Tu cum te simţi, că eu, uite, nu mai pot. Ăştia m-au trimis la cinci solicitări cu acelaşi combinezon. Zic: cum aşa? Au zis să nu mă mai dezbrac, că sunt încă patru cazuri pe masă şi trebuie să mă duc după ele. Nu te mai dezbrăca! Şi zic: maşina când ai dezinfectat-o? Păi după al cincilea caz”, a relatat ambulanţierul dialogul care a avut loc între el şi colegul decedat.

Mesajul unui sindicalist despre ambulanţierul decedat: „Din păcate, ambulanţele erau blocate toate la urgenţe”

Primele simptome ale infecţiei cu COVID-19

Angajatul, care este confirmat cu coronavirus, a vorbit şi despre simptomele pe care le-a avut: „Eu nu am făcut testul la serviciu ca să ştiu că-s bolnav. Eu am ieşit într-o joi din tura de noapte şi au început să mă doară ochii. Am simţit o durere de ochi. Şi am zis poate e după tura de noapte, oboseala, poate e o formă uşoară de răceală, o să treacă. A doua zi s-a accentuat, cu frisoane, cu de toate. Am văzut că mă simt aşa de rău, zic să mergem să fac de gripă. Mă duc, fac de gripă analizele, negativ. Îi spun soţiei: Hai, dacă tot suntem aici, la un kilometru, hai, pe jos, să mergem până la Infecţioase, să facem un test de coronavirus. Am făcut testul şi zice: astăzi au plecat la Iaşi testele, de acum, mâine, sâmbătă. Eu merg acasă, zic. Stau să aştept testul.

Deci marţi, cu două săptămâni în urmă mi-a venit testul. Am sunat la Ambulanţă, cum se fac procedurile. Am anunţat, sunt pozitiv. Aşteaptă că o să-ţi trimitem o salvare să vii la spital”, a povestit ambulanţierul la Digi 24.

Angajaţii de pe Ambulanţă, obligaţi să muncească deşi ar fi trebuit să stea în izolare

Totodată, acesta face acuzaţii grave la adresa conducerii instituţiei, susţinând că sunt angajaţi confirmaţi pozitiv care au fost obligaţi să vină la serviciu: „Sunt angajați pe care i-a chemat la lucru şi ei sunt pozitivi. Le-am spus: voi sunteţi caz penal fraţilor, ce faceţi voi? […] Un coleg m-a sunat de acasă, ambulanţier, ieri sau alaltăieri. Mă cheamă la serviciu directorul medical, m-a sunat şi zice: doamna doctor, dar eu sunt în perioada de două săptămâni, n-am terminat-o. Doar ştiţi că-s pozitiv. Cu o zi înainte, zice el, m-a sunat poliţia. Zice: tu eşti cutare, ai grijă că nu ai voie să ieşi din casă, că te legăm. A doua zi au venit gardienii publici şi l-au căutat, la balcon l-au pus să iasă. Şi după ce i-a spus: doamna doctor, eu nu pot veni la lucru că poliţia uite aşa mi-a spus, că nu am voie să ies din casă. Păi, atunci stai în casă”, povesteşte angajatul de pe ambulanţă.

Armata nu reuşeşte să facă ordine în Spitalul Suceava. Pacienţii sunt ţinuti cu orele în ambulanţe

Bărbatul spune că angajaţii chemaţi la serviciu din izolare erau lăsaţi să plece acasă doar în momentul în care primeau de la DSP SMS-ul în care li se comunica faptul că sunt pozitivi. Doar că între momentul în care li s-a făcut testul şi momentul în care primeau rezultatul, treceau câteva zile, timp în care angajaţii mergeau pe teren: „De lunea trecută, când a venit DSP şi au făcut testările până vineri, când au venit rezultatele, aceşti angajaţi au fost la serviciu. Unii dintre ei au stat printre noi, printre colegi. Au plecat de la serviciu când le-a venit mesaj. Erau pe maşini lucrau şi le-a venit mesaj de la DSP: sunteţi pozitiv. Mergeau la conducere şi spuneau: mi-a venit mesaj, sunt pozitiv. Bine, mergi acasă! Deci, ei nu au făcut nimic. Ne-au lăsat să lucrăm. Ne-au lăsat să mergem în teren. Acei oameni au mers în teren la solicitări, la bătrâni. Au mers în teren la alte cazuri. Puteai să te duci să dai virusul cuiva, unui bătrân. Fără să vrei, că tu nu ai ştiut. Pentru că conducerea nu te-a trimis acasă în izolare, te-a ţinut la serviciu„, povesteşte, indignat, angajatul Serviciului de Ambulanţă Suceava.