Situație dezastruoasă. INS: 11,1 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an

Peste 11 milioane de români au spus că nu au citit nicio carte în ultimul an, conform datelor Institutului Național de Statistică. Aceștia dau vina pe lipsa timpului sau pe faptul că nu au fost interesați să citească.

12 sept. 2023, 16:38
Situație dezastruoasă. INS: 11,1 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an

Doar o persoană din trei de 16 ani au spus că au citit cinci cărți în ultimul an. Potrivit datelor INS, femeile sunt mai interesate de citit decât bărbații, iar numărul persoanelor din mediul urban care au citit măcar o carte, în ultimele 12 luni, este de 2,3 ori mai mare decât al celor din mediul rural.

11,1 milioane de români au spus că nu au citit nicio carte în ultimele 12 luni, conform datelor furnizate de INS.

Citește și Când pot elevii să folosească telefoanele mobile la școală. Ce prevede noua Lege a Educației

INS: 11,1 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an

11.125 de mii de persoane (35,2%) au spus că nu au citit din cauza lipsei timpului, iar 32,0% din lipsa interesului pentru citit.

Potrivit raportului publicat de INS, deși tehnologia a ajutat la dezvoltarea activității de citit, prin platforme și aplicații, nu a stârnit interesul românilor pentru lectură.

“Tehnologia a avut un impact semnificativ asupra activității de citit, ducând la dezvoltarea cărților electronice, a celor audio și a platformelor de lectură online. Aplicațiile și platformele de citit permit un acces rapid la o varietate mare de cărți și materiale în format digital. Tehnologia a schimbat modul în care citim, oferind mai multe opțiuni și flexibilitate, dar și menținând valoarea activității de citit în sine.

Pe categorii de vârstă, 39% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 ani -24 de ani au declarat că nu sunt interesate să citească și 29% nu au timp.

Cei mai dezinteresați de lectură par să fie persoanele între 65-74 de ani, în proporție de 40%, iar cei cu vârste între 25-49 de ani declară că motivul principal pentru care nu au citit este că nu au timp (în proporție similară de 51% pentru ambele categorii de vârstă).

Citește și Salariile profesorilor vor fi majorare din nou de anul viitor. Câți bani vor primi dascălii de la 1 ianuarie

În ultimele 12 luni, opțiunile de citit s-au diversificat. Doar una din trei (4644 mii persoane) persoane de 16 ani și peste au declarat că au citit cărți 5, iar dintre aceștia, mai mult de două treimi (3133 mii persoane) au menționat că au lecturat 1-4 cărți.

În mediul urban numărul celor care au citit cărți în ultimele 12 luni, este de 2,3 ori mai mare decât al celor din mediul rural (39,5% în urban față de 18,6% în mediul rural).

Din analiza pe sexe, se constată că ponderea femeilor care au citit cărți este cu 10,3 puncte procentuale mai mare decât cea a bărbaților (34,4% față de 24,1%).