Situaţie disperată în Republica Moldova: rezervele actuale de gaz ajung pentru o săptămână de iarnă

Rezervele actuale de gaze ale Republicii Moldova vor putea acoperi consumul unei singure săptămâni de iarnă sau al unei luni de vară, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

14 iun. 2022, 18:23
Situaţie disperată în Republica Moldova: rezervele actuale de gaz ajung pentru o săptămână de iarnă

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, a declarat marţi că Energocom, compania de stat din domeniul energiei, deţine în prezent 24 de milioane de metri cubi de gaz achiziţionat la preţurile din februarie – martie (circa 550 USD/mia de metri cubi), conform deciziei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

Spînu a menţionat că Guvernul se află acum în faza finală de negocieri cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a primi un împrumut de 300 de milioane de euro pentru a realiza achiziţii în luna august a acestui an. Viceprim-ministrul a spus că iulie – august este cea mai bună perioadă pentru procurarea rezervelor la preţ avantajos, potrivit TV8.

Vicepremierul a făcut şi prognoze pentru viitor, perioada toamnă – iarnă. Potrivit acestuia, cea mai bună variantă este păstrarea contractului cu Gazprom, conform formulei convenite. Potrivit lui, „dacă acest lucru va reuşi, atunci iarna ne putem aştepta la o reducere a tarifului pentru consumatorii finali”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că Agenția Proprietăți Publice (APP) a anulat licitația privind selectarea unei companii care să realizeze auditul pretinselor datorii a întreprinderii Moldovagaz față de Gazprom, deoarece, deși au fost expediate mai multe scrisori prin care s-a cerut extinderea termenului, Gazprom nu a oferit niciun răspuns.

Citeşte şi: Papa Francisc spune că Al treilea Război Mondial a fost declarat. Suveranul Pontif a dezvăluit rolul NATO în decizia Rusiei de a invada Ucraina

„Noi am informat la toate ședințele Consiliului de Observatorii. Eu am solicitat extinderea acestui termen. Nu am primit un răspuns. Dar asta deja este o altă întrebare, fiindcă în mod normal era corect să primim un răspuns. Să spună, uite noi nu acceptăm sau acceptăm sau acceptăm prelungirea cu jumătate de an. Era normal…într-o relație comercială de orice tip este normal să ai o comunicare”, a declarat Spînu.

Ministrul susține că autoritățile de la Chișinău au prezentat „suficiente argumente pentru amânarea licitației care este în interesul tuturor”, iar în continuare se caută o soluție, inclusiv pentru a purta negocierile direct.

Citeşte şi: Gazprom a tăiat la jumătate livrările de gaz către Europa. Gigantul rus invocă probleme tehnice