Situație jenantă pentru clientul unui restaurant din Mamaia. Bacșișul, impus „cu japca”. Av. Adrian Cuculis: „E un abuz” | EXCLUSIV

Pentru cei care vânează prețuri mici pe litoralul românesc, de-acum este momentul pentru vacanțe. Totuși, există și situații nefericite. Un turist în stațiunea Mamaia și-a prezentat experiența mai puțin obișnuită. 

25 aug. 2023, 11:56
Situație jenantă pentru clientul unui restaurant din Mamaia. Bacșișul, impus „cu japca”. Av. Adrian Cuculis: „E un abuz” | EXCLUSIV

Un cetățean care a luat masa la un restaurant în Mamaia s-a trezit cu o „surpriză” când a primit nota: bacșiș obligatoriu notat pe bon.

Pentru o notă de 134 de lei, clientul a avut de achitat încă 13,40 de lei ca „taxă de servire”, un fel de bacșiș obligatoriu pentru faptul că un angajat i-a adus la masă două beri și două porții de noodles cu creveți, relatează presa tabloidă.

Avocatul Adrian Cuculis: „O asemenea taxă de servire este absolut abuzivă și implicit, ilegală”

Adrian Cuculis susține că această practică este, de fapt, un abuz. Avocatul precizează pentru site-ul RomâniaTV.net că în ciuda noii legi adoptate, ce prevede impozitarea bacșișului, „tipsul” rămâne opțional, o decizie a clientului.

„Din punctul meu de vedere, o asemenea taxă de servire este absolut abuzivă și implicit, ilegală, în condițiile în care nu este anunțat consumatorul încă de dinainte de a face comanda.

Și mai mult decât atât, trebuie procedat astfel (n.r. – informarea clientului) pentru a preîntâmpina orice fel de situație stânjenitoare.

În opinia mea, din punct de vedere legal, acest tip de taxare extra ar trebui să fie afișată în loc public în așa fel încât să fie observată chiar de dinaintea intrării în restaurant.

Atâta vreme cat taxa de servire nu a fost comunicată consumatorilor, nu este nimic altceva decât o taxă abuzivă și o practica abuzivă a operatorului. Persoana care primește o asemenea taxă pe nota de plată ar putea să refuze achitarea ei și să se adreseze protecției consumatorului.

Chiar mai mult decât atât, un consumator care trece printr-o asemenea experiență stânjenitoare ar putea avea câștig de cauză în instanță, solicitându-i acelui operator despăgubiri morale”, a comentat avocatul Adrian Cuculis pentru site-ul RomâniaTV.net.

Ce spune „legea bacșișului”

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă

Fiecare local are obligația de a trece, la finalul bonul fiscal, suma pe care clientul o poate oferi ca tips. În general, procentul din consumația totală ce poate fi alocat este de 10%, 15% sau 20%, în funcție de gradul de satisfacție al consumatorului.

De la 1 ianuarie 2023, Guvernul PSD + PNL a introdus „legea bacșișului”. Prin intermediul actului normativ a fost reglementat faptul că restaurantele, barurile și alte tipuri de localuri au obligația de a fiscaliza bacșișul.

Astfel, statul pretinde 10% din valoarea bacșului. Până la data de 25 a lunii următoare, patronii au obligația de a depune declarația prin care anunță cât tips au primit angajații. Ulterior, șefii trebuie să depună și formularul 205, care vizează bacșișul obținut pe parcursul întregului an. Ziua în care poate fi depus este data de 28/29 februarie, în funcție de an.

„Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat”, se arată în Legea 376/2022.

_

Andi Miron