Situaţie tensionată în teritoriile separatiste din Ucraina. Armata ucraineană anunţă că un soldat a fost ucis. Separatiştii au anunţat mobilizare generală

În timp ce liderii separatiștilor din Donețk şi Lugansk au decretat mobilizare generală şi îi îndeamnă pe rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi menţine vizita planificată la conferinţa de la München. Comandamentul militar pentru estul Ucrainei a anunţat că un soldat ucrainean a fost ucis, sâmbătă, în confruntările cu separatiştii.

19 feb. 2022, 11:33
Situaţie tensionată în teritoriile separatiste din Ucraina. Armata ucraineană anunţă că un soldat a fost ucis. Separatiştii au anunţat mobilizare generală

Armata ucraineană anunţă că un soldat a fost ucis sâmbătă în estul separatist. „În urma unui bombardament, un soldat ucrainean a fost rănit mortal de schijele unui obuz”, a transmis comandamentul militar pentru estul Ucrainei.

În ciuda violenţelor din teritoriile separatiste, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi menţine vizita planificată la conferinţa de la München sâmbătă, a anunţat cabinetul său.

Conferința de securitate de la München a fost fondată în 1963 ca o modalitate prin care liderii occidentali pot discuta despre cele mai presante probleme de securitate internațională. Este prima dată, din 1999, când Rusia nu participă la discuţii.

Zona de conflict din estul Ucrainei a cunoscut vineri cel mai intens bombardament de artilerie din ultimii ani de zile, guvernul de la Kiev și separatiștii proruși, aruncând vina unii pe ceilalți.

Liderul republicii autoproclamate Doneţk din estul Ucrainei a anunţat sâmbătă mobilizarea generală.

„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală. Îi chem pe toți bărbații capabili să țină o armă în mână să se ridice în apărarea familiilor, copiilor, soțiilor, mamelor lor”, a declarat liderul separatiștilor din DonețkDenis Puşilin într-o înregistrare video.

La scurt timp, şi şeful separatiştilor din regiunea Lugansk a emis un comunicat similar.

Vineri, autoritățile separatiste din Donețk și Lugansk au anunțat o evacuare în masă a femeilor, copiilor și bătrânilor în Rusia. În Doneţk au fost organizate 48 de puncte de evacuare, iar altele urmează să fie deschise în zilele următoare.S-au format cozi la punctele de trecere a frontierei spre Rostov.

Citeşte şi: Vladimir Putin ameninţă România şi cere retragerea trupelor NATO din Europa de Est. Negocieri dure cu SUA

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a afirmat, într-un interviu pentru ABC, că preşedintele rus Vladimir Putin a „adunat elementele necesare unei invazii reuşite”.

„Există un număr de opţiuni la dispoziţia sa şi ar putea ataca în scurt timp”, a spus Austin, aflat în Polonia, unde s-a întâlnit cu militari americani şi polonezi, potrivit news.ro.

Citeşte şi: Joe Biden, anunţ de ultimă oră: „Sunt convins că Putin a luat deja decizia de a invada Ucraina!”

Vineri, un oficial de la Pentagon a declarat, sub acoperirea anonimatului, că peste 40% din forţele ruse masate la graniţele Ucrainei se află acum într-o poziţie de atac.

„40 până la 50% sunt în poziţie de atac. S-au desfăşurat în punctele de adunare tactică în ultimele 48 de ore”, a spus el reporterilor.

Punctele de adunare tactică sunt zone apropiate de linia frontului în care o unitate militară se strânge înainte de a lansa o ofensivă. Oficialul a spus că Moscova avea vineri 125 de batalioane de infanterie lângă graniţele cu Ucraina, faţă de 60 în perioadele normale şi 80 la începutul lunii februarie.