Ucraina: Doi militari ucişi, două elicoptere doborâte la Slaviansk

Doi militari ucraineni şi-au pierdut viaţa vineri în timp ce două elicoptere MI-24 au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk, bastion al insurgenţilor proruşi în estul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
02 mai 2014, 07:33
Ucraina: Doi militari ucişi, două elicoptere doborâte la Slaviansk

Aparatele au fost doborâte de persoane necunoscute care au utilizat lansatoare de rachete portabile. Doi militari ucraineni au fost ucişi şi câţiva au fost răniţi în aceste tiruri’, se arată într-un comunicat al ministerului. Primul bilanţ al ministerului în acest caz anunţa un elicopter doborât şi un pilot ucis.

Teroriştii au folosit artilerie grea împotriva forţelor speciale ale Ucrainei, inclusiv lansatoare de grenade şi lansatoare portabile de rachete antiaeriene. Un pilot a murit şi există şi răniţi‘, a postat Avakov pe Facebook, precizând că se află la faţa locului împreună cu ministrul apărării.

El i-a acuzat pe separatişti că folosesc mercenari profesionişti.

‘Faza activă’ a operaţiunii a fost lansată vineri dimineaţă la ora 04:30 la Slaviansk şi Kramatorsk, a adăugat Avakov.

Serviciile de securitate SBU au confirmat la rândul lor într-un comunicat că ‘un elicopter a fost doborât, ceea ce dovedeşte (prezenţa) unor specialişti militari străini’.

Anterior, surse din rândul separatiştilor au precizat că armata ucraineană a lansat vineri o vastă operaţiune militară asupra oraşului Slaviansk, care nu mai este de peste două săptămâni sub controlul autorităţilor de la Kiev şi unde este reţinută de o săptămână o echipă de observatori a OSCE.

La periferia oraşului au fost auzite focuri de armă şi explozii puternice la primele ore ale dimineţii. Tiruri sporadice de arme uşoare au continuat în cursul dimineţii, potrivit AFP.

‘Este un atac de anvergură totală’, a declarat, citată de AFP, purtătoarea de cuvânt a rebelilor, afirmând că un elicopter ucrainean a fost doborât. ‘Satul Bilbassivka este ocupat’ de militari ucraineni, a precizat sursa citată.

Pe de altă parte, Viaceslav Ponomariov, autodeclaratul primar al oraşului, a afirmat, citat de agenţia rusă Interfax, că două elicoptere au fost doborâte şi că un pilot a fost reţinut, iar un altul – omorât.