Slujba de la Mânăstirea „Peştera Sfântului Andrei” din Constanţa. IPS Teodosie: „Ne rugăm şi pentru cârmuitorii care ne-au speriat să nu venim aici”

Slujba de la Mânăstirea "Peştera Sfântului Andrei" din Constanţa a fost oficiată, luni, de arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie. Peste 130 de jandarmi şi poliţişti au asigurat măsurile de ordine publică la manifestările religioase de lahramul Mănăstirii ”Peştera Sfântului Apostol Andrei” din județul Constanța.

30 nov. 2020, 13:30
Slujba de la Mânăstirea „Peştera Sfântului Andrei” din Constanţa. IPS Teodosie: „Ne rugăm şi pentru cârmuitorii care ne-au speriat să nu venim aici”
Slujba de la Mânăstirea "Peştera Sfântului Andrei" din Constanţa

UPDATE

: În predica rostită la finalul slujbei, ÎPS Teodosie le-a amintit oamenilor despre minunile Sfântului Andrei, dar şi despre faptul că Apostolul a iubit acest teritoriu deoarece „aici nu l-a prigonit nimeni, aici toţi l-au ascultat şi urmat pe Sfântul Andrei, de la el avem credinţa şi suntem datori să o dăm mai departe. A fost credincios, luptător, jerfitor, smerit. Nu a blestemat pe nimeni şi s-a rugat pentru toţi”

Arhiepiscopul Tomisului nu i-a uitat nici pe guvernanţii care au rămas neînduplecaţi în faţa solicitărilor sale de a putea fi desfăşurat pelerinajul de Sfântul Andrei.

„Ne rugăm şi pentru cârmuitorii care nu înţeleg rostul şi ne-au speriat să nu venim aici. De mâine o să-i rog să ne deschidă bisericile, să rămână deschise de sărbători. Avem bisericile primite dar de la Dumnezeu. Cine vrea să fie în afară de Biserică să fie, noi nu silim pe nimeni. Frica de boala să o învingeţi cu rugăciune”, a spus IPS Teodosie (foto) conform Adevărul.

Citeşte şi: Declarație șocantă făcută de ÎPS Teodosie: ”Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu”

Potrivit sursei citate, zeci de credincioşi veniţi din alte judeţe au fost lăsaţi să ajungă la Peştera Sfântului Andrei. Ploaia şi frigul i-au ţinut însă departe pe sutele de oameni care anunţau zilele trecute că vor ajunge la slujbă, în ciuda interdicţiilor.

Poliţia şi Jandarmeria afirmă că pelerinii care nu au buletin de Ion Corvin sunt pasibili de a primi amenzi prin poştă.

Prefectul de Constanţa, despre slujba de Sfântul Andrei: „Nu a existat niciun risc de contaminare”

„Persoane care au dorit să meargă la acest pelerinaj au fost lăsate să treacă. Li s-a adus la cunoștință că sunt pasibili de amenzi contravenționale. Numărul celor care nu au respectat prevederile legale în acest sens este puțin peste 100. În momentul de față având în vedere câți oameni mai sunt acolo nici nu cred că se mai poate numi pelerinaj. Imaginile pe care le-am urmărit vis a vis de treaba aceasta, vă pot garanta că nu a existat absolut niciun risc de contaminare”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, conform Replica.

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a săvârşit împreună cu un sobor de preoţi Sfânta Liturghie la mănăstirea din localitatea Ion Corvin, informează News.ro.

La Peşteră a sosit şi avocata Diana Şoşoacă Iovanovici, avocata lui ÎPS Teodosie.

„E un drept care nu poate fi îngrădit în niciun mod, în nicio situaţie. Şi dacă ne-ar fi oprit, o luam pe câmp şi ajungeam la Sfântul Andrei“, a spus avocata, conform Adevărul.

Şoşoacă a negat existenţa pandemiei de COVID.

„Nu există aşa ceva! Duceţi-vă la Tătaru să vă spună de ce nu a decretat epidemie pe teritoriul României. E totul o mascaradă”, a mai spus Şoşoacă.

Citeşte şi: MESAJE de Sfântul Andrei 2020. Cele mai frumoase urari de Sf. Andrei 2020

IPS Teodosie a început la ora 8:45 oficierea Sfintei Liturghii la mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa.

La slujbă participă preoţi şi călugări din toată Arhiepiscopia, precum şi locuitori ai comunei Ion Corvin, singurii enoriaşi care au fost lăsaţi de autorităţi să asiste la sărbătoarea Sfântului Andrei.

Slujba de la Mânăstirea „Peştera Sfântului Andrei” din Constanţa. Interdicţii la locul de rugăciune

La slujba oficiată cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei nu pot participa decât credincioşii din comuna constănţeană Ion Corvin, deoarece Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a interzis prezenţa altor locuitori la pelerinajele religioase, după ce rata incidenţei la nivelul judeţului a trecut de 3 la mia de locuitori.

Arhiepiscopia Tomisului a încercat în instanţă să suspende această decizie, însă nu a avut câştig de cauză.

Dezinfectanți și măști pentru participanți

În colaborare cu reprezentanţii mănăstirii şi ai DSP Constanţa, au fost stabilite trasee interioare de deplasare a pelerinilor, au fost realizate marcaje pe traseul de acces în mănăstire, precum şi pentru participanţii la slujba religioasă, astfel încât să se respecte distanţarea fizică.

„Solicităm tuturor participanţilor să respecte aceste marcaje, să nu staţioneze excesiv în zona raclei şi să nu forţeze accesul prin alte puncte decât cele marcate”, se arată într-un comunicat al jandarmilor.

Poliţiştii și jandarmii recomandă tuturor participanţilor să respecte regulile de protecţie individuală: păstrarea distanţei fizice, purtarea corectă a măştii de protecţie şi dezinfectarea mâinilor. Pentru aceste măsuri, organizatorii asigură trei puncte în care sunt disponibili dezinfectanţi şi măşti.

Citeşte şi: Calendar ortodox 30 noiembrie 2020 Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Rugăciune puternică pentru sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea

foto: ct100.r0