Snowden spune că a ACŢIONAT SINGUR şi nu a SPIONAT în favoarea RUSIEI

Fostul consultant NSA Edward Snowden a dat asigurări că a acţionat "singur" când a ales să divulge informaţii cu privire la programele americane de monitorizare, respingând acuzaţiile potrivit cărora ar fi fost spion în solda Moscovei, relatează agenţiile France Presse şi RIA Novosti.

RomaniaTV.net
22 ian. 2014, 15:27
Snowden spune că a ACŢIONAT SINGUR şi nu a SPIONAT în favoarea RUSIEI

Fostul spion al CIA, Edward Snowden dă asigurări că a acţionat singur, considerând absurde acuzaţiile de spionaj în favoarea Moscovei. „Această idee de spion rus este absurdă”, a explicat tânărul căutat de Washington şi actualmente refugiat în Rusia, într-un interviu pentru The New Yorker. Cu această ocazie, fostul informatician a subliniat „într-o manieră clară şi fără ambiguitate” că a acţionat „singur, fără ajutorul nimănui, cu atât mai puţin al unui guvern”.

Aleşi americani au lăsat de înţeles duminică faptul că Snowden ar fi putut acţiona cu ajutorul unei puteri exterioare. „Consider că ar trebui să răspundem unor întrebări interesante, ceea ce ne-ar conduce cu siguranţă să credem că ruşii au avut, cel puţin parţial, un rol de jucat” în această afacere a scurgerilor făcute de Edward Snowden, a declarat Mike Rogers, preşedintele Comisiei pentru Intelligence din Camera Reprezentanţilor.

„Totul, de la maniera în care şi-a pregătit fuga, traseul, până la modul în care a reuşit să ajungă rapid la Moscova”, unde este refugiat în prezent, ne face să ne punem întrebări, a adăugat alesul republican pentru CBS. „Cred că a fost ajutat de alţii„, a apreciat în aceeaşi zi pentru ABC Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru securitatea internă a Camerei Reprezentanţilor. Pentru McCaul, Snowden nu avea cum „să se trezească într-o dimineaţă cu mijloacele de a face toate acestea de unul singur”.

Citeşte şi Comisia PE în cazul Snowden cere Washingtonului angajamente clare că nu va mai spiona Europa

În ceea ce-l priveşte, Snowden a ţinut să reamintească faptul că a obţinut azil în Rusia după ce a petrecut peste o lună într-un aeroport din ţară. „Spionii sunt mai bine trataţi de atât„, a spus el.