Şoareci născuţi din două mame, creaţi în laborator de cercetătorii din China

Oamenii de ştiinţă din China au reuşit să obţină în laborator pui de şoareci sănătoşi care provin din părinţi de acelaşi sex. Tehnologia, ce ridică numeroase probleme de ordin etic, este încă foarte departe de momentul în care ar putea fi aplicată şi pe oameni, informează AFP.
Romania TV
12 oct. 2018, 20:28
Şoareci născuţi din două mame, creaţi în laborator de cercetătorii din China

Studiul a fost publicat joi în revista americană Cell Stem Cell. Pentru a depăşi bariera care împiedică reproducerea părinţilor de acelaşi sex la mamifere, cercetătorii chinezi au utilizat celule stem modificate, pentru a elimina anumite gene.

Experimentul a avut rezultate mult mai concludente în cazul puilor născuţi din două femele de şoareci: 29 de astfel de pui au fost obţinuţi dintr-un total de 201 embrioni, care au trăit apoi până la vârste adulte şi au fost capabili să se reproducă pe cale naturală.

În schimb, puii rezultaţi din doi masculi au supravieţuit doar 48 de ore, iar cercetătorii asiatici intenţionează să demareze în curând un nou studiu, mai aprofundat, pentru a descifra motivele din cauza cărora acest proces nu a funcţionat.

A fost pentru prima dată când cercetări pe această temă au avut un rezultat atât de bun.

„Autorii studiului au făcut un pas foarte important înainte pentru a înţelege motivul pentru care mamiferele pot să se reproducă doar pe cale sexuată”, a comentat un expert care nu a participat la această cercetare, specialistul francez Christophe Galichet.

„Studii precedente au arătat că reproducerea şoarecilor provenind din două femele era posibilă (…) Puii s-au născut, însă au suferit din cauza unor întârzieri de dezvoltare”, a reamintit acelaşi expert, citat de Science Media Centre.

În 2004, prima naştere a unui şoarece ce avea material genetic provenind exclusiv de la femele a fost realizată de o echipă de cercetători niponi.

În stare naturală, există numeroase specii care sunt capabile să se reproducă prin intermediul unor metode ce nu implică existenţa unui cuplu mascul-femelă.

Reptilele, amfibienii şi peştii pot să se reproducă cu un singur părinte, însă acest proces este mult mai complicat în cazul mamiferelor.

„Am fost interesaţi să aflăm motivul pentru care mamiferele pot să suporte doar o reproducere sexuată”, a explicat unul dintre autorii studiului, Qi Zhou, cercetător la Academia chineză de ştiinţe.

Mamiferele moştenesc jumătate din genom de la mamă şi cealaltă jumătate de la tată.

Pe parcursul procesului de reproducere la mamifere, anumite gene sunt supuse unui mecanism esenţial de dezvoltare, denumit „amprentă parentală”.

„De neconceput” pentru oameni

În virtutea acestui mecanism, pentru aceeaşi genă, copia moştenită de la tată şi cea moştenită de la mamă nu se exprimă în acelaşi fel: una este activă şi cealaltă este inactivă.

Pentru a înşela acest mecanism şi, deci, pentru a se crea pui de şoareci proveniţi din părinţi de acelaşi sex, cercetătorii chinezi au utilizat celule stem embrionare haploide (ce conţin doar un exemplar din fiecare cromozom, nu doi, aşa cum se întâmplă în cazul reproducerii sexuate clasice).

Apoi, ei au modificat compoziţia genetică a acestor celule cu ajutorul unui proces complex, înainte de a le injecta în ovule de şoareci.

Procesul era diferit în cele două cazuri, în funcţie de situaţiile în care părinţii erau două femele sau doi masculi, prezentând un grad mai ridicat de complexitate atunci când părinţii erau doi masculi.

În teorie, această metodă, care ridică numeroase probleme de ordin etic, ar putea să permită dezvoltarea unei noi abordări în procesul de clonare a mamiferelor sau chiar să permită conceperea unui copil pentru cuplurile homosexuale.

Aceste perspective rămân totuşi îndepărtate, întrucât, dincolo de consideraţiile etice, astfel de metode se lovesc de mai multe obstacole tehnice.

„Este de neconceput să creezi un bebeluş uman în această manieră”, afirmă profesorul Cristophe Galichet, care lucrează la Francis Crick Institute, un centru de cercetări biomedicale din Londra.

„Dacă cineva ar vrea să încerce să creeze un bebeluş pentru cupluri de lesbiene sau de bărbaţi gay în această manieră, doar generarea unor celule stem modificate ar avea nevoie de un timp considerabil, cu o perspectivă foarte slabă de succes la finalul operaţiunii”, a estimat expertul francez.

„Riscul unor anomalii severe este prea ridicat şi va fi nevoie de mulţi ani de cercetări ştiinţifice, pe mai multe tipuri de animale, pentru ca oamenii de ştiinţă să reuşească să înţeleagă modul în care această metodă ar putea fi aplicată în condiţii de securitate deplină”, a adăugat un alt expert, Dusko Ilic, cercetător la King’s College din Londra.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Animalul care a început să facă dezastru într-un județ din România. E adus de la oraș și mulți oameni îi dau de mâncare
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Fostul sat pescăresc de pe marginea Dunării, cu plaje sălbatice și restaurante ascunse. O alternativă la litoral
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Știrea care i-a îngrozit pe români. Ce subiect a devenit un fake
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Povestea tristă de viață a 'prințului adormit' din Arabia Saudită. De două decenii se află în comă, în urma unui accident rutier cumplit 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale