ŞOC la Primăria Timişoarei! Dominic Fritz, primarul USR-PLUS, lăsat baltă de PNL, nu exclude o alianţă cu PSD şi Pro România VIDEO

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că acordul negociat luni cu PNL pentru numirea de viceprimari şi vicepreşedinţi ai consiliului local nu a fost onorat de liberali, care s-au retras în ultimul moment.

RomaniaTV.net
22 oct. 2020, 13:54
ŞOC la Primăria Timişoarei! Dominic Fritz, primarul USR-PLUS, lăsat baltă de PNL, nu exclude o alianţă cu PSD şi Pro România VIDEO

„Partenerii noștri potențiali ne-au spus că nu sunt în măsură să onoreze ce am negociat luni și miercuri și asta înseamna să avem un viceprimar de la USR-PLUS și un viceprimar de la PNL, un vicepreședinte de la USR-PLUS și de la PNL. Au spus că au nevoie de timp să se gândească, că propun să facem asta după alegerile parlamentare.

Pentru noi, este exclus să continuăm o instabilitate politică aici. Timișoara astăzi o să treacă de pragul de trei cazuri COVID la mia de locuitori, am nevoie de o stabilitate în Consiliul Local, cred că și în Consiliul Județean. Orice soluție care nu include și un acord comun despre funcțiile executive nu este o soluție bună pentru timișoreni și timișeni. Din acest motiv, aceste negocieri de azi nu au fost duse la un bun sfârșit. Va trebui să analizăm situația și să vedem cum ajungem la o stabilitate în Consiliul Local. Îmi pare foarte rău, e total neașteptat. Acum jumătate de oră scosesem deja pixul să semnăm acest acord.” a anunțat Dominic Fritz, în conferinţa de presă.

Lovitura aplicată de PNL celor de la USR-PLUS vine în contextul în care tensiunile dintre cele două partide s-au accentuat în ultimul timp, mai ales după ce liberalii i-au acuzat pe USR-işti că ar fi votat pentru numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ.

Citeşte şi: Claudiu Năsui vrea să nu mai existe vot SECRET în plenul reunit al Parlamentului. Proiectul depus de deputatul USR

Primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz, este indignat de atitudinea liberalilor timișeni, care a dus la eșecul negocierilor privind alianța pentru guvernarea locală din următorii patru ani. Fritz spune că doar cu cinci minute înainte de semnarea acordului și conferința de presă programată, Alin Nica a spus că nu are mandatul Biroului Permanent Județean al PNL de a negocia posturile de viceprimari la Timișoara și vicepreședinți ai CJT. „Pentru mine e destul de dezamăgitor, recunosc am mers la aceste negocieri cu o anumită reținere, o reținere pe care poate o puteți înțelege, Am luptat în această campanie împotriva unui primar PNL, nu a fost o campanie ușoară, derapajele din Primărie au fost susținute și de PNL în ultimii opt ani. Am fost încurajat și chiar m-am bucurat că în această săptămână, la aceste negocieri, în acest dialog, am găsit un partener deschis și foarte dornic de a face lucruri pentru Timișoara și Timiș. Până azi dimineață, reținerea mea nu s-a dovedit a fi necesară, pentru că ne-am înțeles bine și chiar am discutat despre proiecte, centura feroviară, stadion, proiecte pe care vrem să le susținem împreună la București. Am mers destul de bine, am mers și cu niște frecușuri, cum este normal. E pentru mine o dezamăgire că au închis aceste negocieri, dar nu e vorba despre mine, ci pentru Timișoara și Timiș. E vorba despre ce putem face în acest moment dificil când avem o criză epidemiologică și o să intrăm și într-o criză financiară în curând și avem nevoie de aceste majorități stabile, am nevoie de o primărie complet funcțională. Le-am spus că până luni seara o să vreau să știu dacă PNL sub conducerea lui Alin Nica vrea să facă o majoritate cu noi în Consiliul Local și în Consiliul Județean, Dacă nu vor, va trebui să analizez și alte opțiuni, dar nu aș vrea. Dar să intri într-o negociere și cu cinci minute înainte de final să spui că nu ai mandat să închei negocierea îmi ridică semne de întrebare despre buna credință a acestor negocieri. Nu înțeleg de ce PNL spune că mai vrea timp să se gândească până la parlamentare. E un joc politic așa de bizar, că mi-e foarte greu să îl înțeleg. Constat că există un meci la nivel național, dar Alin Nica trebuie să se decidă dacă vor să joace meciurile din București cu toate mizeriile lor sau dacă vrem să facem ceva pentru ce am primit un vot de încredere din partea timișorenilor și a timișenilor în 27 septembrie. Asta nu e o abordare matură dacă vrei să guvernezi un oraș și un județ, nu se face așa ceva”, a declarat, astăzi, primarul ales Dominic Fritz.

Întrebat reporterul PRESSALERT.ro dacă a avut ieri o întâlnire informală cu avocatul Cosmin Tabără, propunerea PNL pentru postul de viceprimar, Fritz a răspuns: „M-am văzut ieri la un prânz pe o terasă cu Cosmin Tabără, pe care nu îl cunoșteam, am vrut să îl cunosc, a făcut parte și din echipa de negocieri. Dar nu a fost o întâlnire politică, am vrut să îl cunosc pentru că nu îl cunoșteam personal. De asemenea, întrebat ce opțiuni are dacă eșuează colaborarea cu PNL, Dominic Fritz a răspuns: „În momentul ăsta este în mâinile domnului Nica să decidă dacă Pro România sau PSD să facă parte din guvernare. El este singurul care decide dacă PSD sau Pro România o să aibă un viceprimar sau un vicepreședinte. Ce fac eu pot să spun abia când știu răspunsul lui. O să încep să vorbesc cu toți cei care au fost votați de timișoreni, inclusiv cu consilierii care fac parte din Pro România și PSD. O să analizez situația luni seara”. Dominic Fritz a mai spus că „vremurile când mami și tati din București rezolvă problemele aici, pentru noi, în Banat, au apus și sper că pot să vorbesc și pentru PNL că noi, din USR, suntem în stare să ne rezolvăm singuri problemele”. Întrebat dacă va merge sâmbătă, la învestirea lui Alin Nica în funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș, Fritz a răspuns: „încă nu mi-am verificat agenda pentru sâmbăta asta”.

Consiliul Local: 

USR PLUS – 37.977 voturi (41,41%)
PNL – 27.919 voturi (30,44%)
PSD-PPU(sl) – 8.794 voturi (9,59%)
Pro România – 5.025 voturi (5,48%)
UDMR – 2.688 voturi (2,93%)
Partidul Verde – 1.985 voturi (2,07%)
PMP – 1.688 voturi (1,84%)
ALDE – 1.557 voturi (1,7%)


loading...