Claudiu Năsui vrea să nu mai existe vot SECRET în plenul reunit al Parlamentului. Proiectul depus de deputatul USR

Deputatul USR Claudiu Năsui a anunţat, joi, că a depus un proiect ce vizează modificarea regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului în aşa fel încât votul secret să nu mai fie permis. Parlamentarul a precizat că "absolut ridicol să credem că USR ar fi votat cu domnul Iordache".

RomaniaTV.net
22 oct. 2020, 11:18
Claudiu Năsui vrea să nu mai existe vot SECRET în plenul reunit al Parlamentului. Proiectul depus de deputatul USR

„Haideţi să nu mai ascundem după voturi secrete. Este absolut ridicol să credem că USR ar fi votat cu domnul Iordache. Din păcate, votul fiind secret, nu avem cum să arătăm cine ce a votat. Dar votul secret nu trebuie să fie regula. Votul secret a fost stabilit de regulamentul din anii ’90.

Toată tevatura din ultimele zile despre cine ce a votat ar fi putut fi evitată dacă aveam votul deschis şi transparent, fix aşa cum este şi votul pe legi. Azi am depus un proiect de modificare a regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului astfel încât să nu mai fie voturi secrete”, a scris Claudiu Năsui, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Orban acuză un blat PSD-USR pentru numirea lui Iordache. „S-a afirmat ca violatorul justiţiei independente, sluga lui Dragnea”

Într-un clip video ataşat mesajului, Năsui a mai precizat că alegătorii trebuie să ştie ce fac reprezentanţii lor în Parlament, într-o democraţie reprezentativă, iar votul secret „permite unor oameni să se ascundă”.

Scandal între USR şi PNL. Barna îi răspunde lui Orban: „Ideea că noi am fi votat cu Iordache este absurdă. O parte din PNL a votat”

„La legile care instituie privilegii noi pentru ASF, de exemplu, care dau terenuri întregi din Bucureşti – cele de lângă Romexpo – gratuit unor grupuri de interese, acolo am putut demonstra cum am votat, pentru că avem un vot electronic şi vedem la finalul zilei cine a fost de la PSD, de la PNL, de la USR, cine cum a votat. Şi putem să arătăm că de multe ori legile acestea au trecut cu cârdăşia PNL-PSD”, a spus Năsui, conform Agerpres.

Florin Roman: „Mulţi se miră că Drulă de la USR nu vrea la guvernare cu PNL. Guvernarea nu e joacă de copii”

Deputatul USR a mai explicat că, deşi potrivit regulamentului actual, votul la moţiunea de cenzură sau la învestirea Guvernului este secret, parlamentarii obişnuiesc să arate bilele pe care le introduc în urnă.

„E o ipocrizie, până la urmă. Haideţi să oprim această ipocrizie! Haideţi să fim pentru transparenţă, pentru deschidere şi, mai ales, pentru asumare. (…) Trebuie să vedem, de exemplu, la ultimul vot, cine a votat de fapt pentru domnul Iordache”, a menţionat Năsui.

USR condiţionează participarea la guvernare de numirea unui alt premier: Orban a picat grav acest test. Iohannis: Orban rămâne premier

În acest sens, el şi-a exprimat speranţa că CCR va admite sesizarea privind numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ, iar votul Parlamentului va fi reluat „cu o procedură transparentă, prin vot nesecret”.