ŞOC pe piaţa telecomunicaţiilor din România. VODAFONE negociază preluarea unei companii de cablu şi internet

O importantă comanie de cablu şi internet din România ar putea ajunge în curtea Vodafone după o tranzacție de 14 miliarde de euro.

28 feb. 2018, 08:28
ŞOC pe piaţa telecomunicaţiilor din România. VODAFONE negociază preluarea unei companii de cablu şi internet

UPC România ar putea fi preluată Vodafone după o tranzacție de 14 miliarde de euro între operatorul britanic de telefonie și grupul american Liberty Global, care controlează furnizorul de cablu și internet în România.

Vittorio Colao, șeful Vodafone, a recunoscut luni existența negocierilor în cadrul Congresului Lumii Mobile de la Barcelona, potrivit Reuters.

Aproape 900.000 şi-au schimbat operatorul de telefonie. Ce firmă a „furat” cei mai mulţi clienţi

Vodafone vrea să preia mai multe active ale Liberty Media din țări unde activitatea celor două companii se suprapune. Între acestea se regăsește operatorul de cablu Unitymedia din Germania, dar și activele din Estul Europei, unde cele două companii sunt prezente. Potrivit Financial Times, o vânzare a activelor ar însemna o retragere pentru Liberty Global din Europa.

Între țările respective se regăsește și România, unde Vodafone este al doilea operator de telefonie mobilă în funcție de numărul de abonați, după Orange România. Concomitent, UPC România este unul dintre cei mai mari furnizori de cablu și internet, după RCS-RDS și Telekom România. UPC România avea la finalul anului 2017  un număr de 2,41 milioane de abonamente, iar veniturile sale au crescut cu 6,5%, până la 734 milioane de lei. Vodafone Romania înregistra 9,94 milioane de clienți la 31 decembrie 2017.

Liberty Global este o companie controlată de către miliardarul american John Malone. Acesta are o avere de 8,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Un alt acționar al Liberty Global este Bill Gates, care deținea în 2015 un pachet de 5,1% din companie.