SOCI 2014. Obama: Prevenirea unui atentat la Jocurile Olimpice, o „provocare uriaşă” pentru Moscova

Preşedintele american Barack Obama a declarat că Rusia se confruntă cu o 'provocare uriaşă' în a preveni orice atentat în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă, care se deschid vineri la Soci, adăugând că Washingtonul face totul pentru a ajuta la protejarea sportivilor, informează France Presse, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
07 feb. 2014, 06:49
SOCI 2014. Obama: Prevenirea unui atentat la Jocurile Olimpice, o „provocare uriaşă” pentru Moscova

SOCI 2014. ‘Ruşii se confruntă cu o provocare uriaşă în a preveni orice fel de atac terorist sau de violenţă în locurile JO. Ei au investit o mulţime de resurse în acest scop’, a subliniat Obama, într-un interviu acordat canalului de televiziune NBC.

‘Suntem în contact permanent cu ei (ruşii – n.r.), deopotrivă la nivelul forţelor de ordine, armată şi servicii secrete’, a precizat liderul de la Casa Albă, conform interviului difuzat joi.

‘Lucrăm în permanenţă cu ei pentru a ne asigura că nu numai sportivii noştri, dar, de asemenea, toţi cei care doresc să participe la Jocurile Olimpice sunt în siguranţă’, a insistat şeful Administraţiei de la Washington.

Agenţia americană pentru securitatea în transporturi (TSA) a anunţat anterior că a interzis temporar pasagerilor care zboară din Statele Unite în Rusia transportul de lichide, geluri sau aerosoli, din motive de siguranţă.

Cu o zi înainte, guvernul american avertizase companiile aeriene care zboară spre Rusia că persoane fizice ar putea ascunde explozibili în tuburi de pastă de dinţi.

În pofida acestor temeri, secretarul de stat american John Kerry a declarat joi că, ‘în cazul în care un american ar dori să meargă (la Jocurile Olimpice), inclusiv fiica mea, aş spune: ‘Mergi înainte”.

Casa Albă a precizat marţi că SUA au luat ‘toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea cetăţenilor lor la Soci, care a făcut obiectul unor ameninţări de atentate’, iar Barack Obama a declarat vineri la CNN că JO ‘vor fi în siguranţă’. Totuşi, el şi-a încurajat compatrioţii să manifeste vigilenţă în timpul călătoriei, deoarece există întotdeauna ‘riscuri’.

Într-o înregistrare recentă, islamiştii din Caucazul rus au ameninţat că vor comite atacuri în timpul Jocurilor Olimpice, realimentând temerile după atacurile sinucigaşe din luna decembrie la Volgograd, oraş în sudul Rusiei.