Societatea de Alergologie avertizează: Ambrozia este un alergen foarte agresiv

Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică a lansat, miercuri, campania "Atenţie la Ambrozia!", prin care atrage atenţia asupra problemelor de sănătate provocate de această plantă, al cărei polen determină diferite forme de alergii respiratorii, unele severe, şi care în ultimii s-a răspândit rapid, inclusiv în toate cartierele Capitalei şi în localităţile limitrofe. Alergologii cer sprijin din partea autorităţilor pentru eradicarea acestui tip de buruieni.

02 aug. 2017, 16:10
Societatea de Alergologie avertizează: Ambrozia este un alergen foarte agresiv

Prin campania „Atenţie la Ambrozia”, specialiştii alergologi atrag atenţia asupra răspândirii acestei buruieni aparent inofensive, dar care în perioada de polenizare poate provoca alergii severe.

„Vegetaţia urbană ne poate îmbolnăvi. 100 de milioane de europeni suferă de rinită alergică. Ambrozia, o buruiană aparent inofensivă, poate provoca alergii severe în perioada în care polenizează”, este mesajul campaniei.

Totodată, sunt prezentate simptomele alergiei, strănut, tuse, lăcrimare: „Când strănuţi, îţi curge nasul, te mănâncă ochii, lăcrimezi , tuşeşti, aceasta ar putea fi cauzate de polenul de ambrozie. Cei care prezintă aceste simptome să consulte un alergolog şi să îi urmeze sfatul”.

Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) spune că a informat Primăria Capitalei despre problema de mediu si sănătate pe care o reprezintă planta Ambrosia Artemisiifolia (numita popular iarba pârloagelor) pentru populaţia Bucurestiului.

„Ambrozia este o plantă sălbatică invazivă care s-a extins rapid în ultimii ani, fiind răspândită în toate cartierele Capitalei şi în localităţile limitrofe. Aceasta produce un polen intens alergizant, care determină diferite forme de alergii respiratorii, unele cazuri fiind severe. Deoarece numărul pacienţilor cu alergii induse de Ambrosia a crescut în ultimii ani în toată ţara, iar în unele judeţe s-au luat deja măsuri de prevenire, vă rugăm să ne sprijiniţi în declanşarea unei campanii de combatere a acestei buruieni prin următoarele măsuri: identificarea cartierelor din Bucureşti unde este multă Ambrosia şi aplicarea unor măsuri susţinute de eradicare, cu consultarea specialiştilor biologi şi alergologi, susţinerea adoptării unor reglementari locale şi măsuri legislative prin care proprietarii de terenuri neamenajate să fie obligaţi să le cureţe şi sustinerea unor campanii de informare şi avertizare a populaţiei”, se arată în scrisoarea transmisă Primăriei Capitalei de către Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică.

În luna aprilie a acestui an, a fost depus un al doilea proiect de lege pentru a interzice ambrozia, după ce primul a fost retras din dezbaterea parlamentară anul trecut, de către Senat.

Proiectul de lege – semnat de 32 de parlamentari – prevede ca proprietarii de terenuri să asigure măcar o dată pe an lucrări de cosire, smulgere sau erbicidare pentru ca ambrozia să fie eradicată. Deţinătorii de terenuri care nu se conformează vor primi în prima fază un avertisment scris, iar apoi, dacă nu iau măsuri, vor primi amendă. Sancţiunile sunt cuprinse între 1.500 şi 10.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 10.000 şi 50.000 de lei pentru persoanele juridice. Verificarea şi sancţionarea acestora va intra în atribuţiile autorităţilor locale, direcţiilor agricole judeţene, comisariatelor judeţene de la nivelul gărzilor de mediu, respectiv APIA dacă terenul unde este găsită ambrozia este deţinut de agricultori, mai prevede proiectul de lege.

Citeşte şi SĂNĂTATEA TA: Cum se manifestă alergiile, care sunt simptomele şi cum le putem trata