Şoferii care îşi găsesc maşinile avariate de furtună, despăgubiţi chiar dacă nu au CASCO. Ce trebuie să facă

Şoferii care îşi găsesc maşinile avariate de furtună pot primi bani pentru reparaţie, chiar dacă nu au CASCO. Aceştia pot fi despăgubiţi de autorităţile locale.

12 mai 2021, 12:53
Şoferii care îşi găsesc maşinile avariate de furtună, despăgubiţi chiar dacă nu au CASCO. Ce trebuie să facă
Şoferii care îşi găsesc maşinile avariate de furtună, despăgubiţi chiar dacă nu au CASCO

Şoferii care îşi găsesc maşinile avariate de furtună pot primi bani pentru reparaţie, chiar dacă nu au CASCO. De exemplu, cei care îşi găsesc maşina avariată de căderea unui copac pot cere autorităților locale, în instanță, plata unor despăgubiri.

Şoferii care îşi găsesc maşinile avariate de furtună pot primi bani pentru reparaţie, chiar dacă nu au CASCO

Citeşte şi RCA 2021. Veşti proaste pentru şoferii tineri. Asigurarea, MAI SCUMPĂ la toate categoriile de autovehicule

În timp ce asigurarea RCA este obligatorie, cea CASCO este opţională. Aceasta acoperă daunele produse mașinii deținătorului, indiferent de cine le provoacă, în condițiile în care a plătit pentru acoperirea anumitor riscuri.

Astfel, cei care îşi găsesc maşinile avariate pe domeniul public, indiferent de cauză, rezolvă situația rapid. Tot ce trebuie să facă este să se adreseze asigurătorului la care are încheiată această asigurare.

Însă, pentru cei care nu au o astfel de asigurare lucrurile se complică. În cazul în care îşi găsesc maşina avariată pe domeniul public din cauza unor obiecte sau elemente de construcții ce trebuie întreținute de autorități, aceştia pot cere despăgubiri în instanță celor ce se fac responsabili de daunele provocate mașinii.

Astfel, în cazul unui copac căzut pe mașină, proprietarul autoturismului ar trebui să ceară despăgubiri autorităților locale, în cazul în care și-a avariat mașina într-o groapă, administratorului drumului sau celui care execută lucrări pe drumul respectiv, după caz.

Anumite autorități locale, mai prevăzătoare, s-au asigurat deja împotriva pagubelor provocate de bunurile deținute și administrate de acestea mașinilor cetățenilor. Un exemplu în acest sens este o primărie de sector din București care, în 2019, atunci când un fenomen meteo sever (ploaie înghețată) a provocat căderea multor copaci și avarierea a mii de mașini din Capitală și nu numai, a anunțat că va acoperi, din asigurarea pe care o avea încheiată deja cu o firmă de asigurări, daunele provocate de copacii prăbuşiţi, potrivit avocatnet.ro. 

Citeşte şi Asigurarea RCA, modificări în 2021. Şoferii ar putea să-şi deconteze daunele de la firma de asigurări unde au încheiat poliţa