Șoferii din România care își cumpără o mașină second-hand ar face bine să facă o vizită la service înainte de a da banii. Asta pentru că mulți „samsari” intenționează să îi păcălească la achiziția unei mașini la mâna a doua.
Pentru mașinile cu kilometrajul dat înapoi, șoferii din România ajung să plătească cu aproape 15% în plus, susțin cei de la carVertical.
Fraudele cu privire la derularea kilometrajului nu au impact numai la nivel individual, ci afectează segmente întregi ale economiei. Aceasta este o problemă serioasă pentru majoritatea țărilor europene, cât și pentru Europa pe ansamblu.
Citește și : Amenzi 2025. Obligația care poate aduce șoferilor români sancțiuni de până la 4.500 de lei
Samsarii de mașini rulate îi păcălesc pe șoferi și îi fac să plătească sume în exces, în timp ce țările pierd venituri de miliarde de euro în fiecare an.
Un raport din 2018 al Parlamentului European estimează că daunele cauzate în UE prin manipularea odometrelor variază între 6,5 miliarde și 43,7 miliarde de lei anual.
Compania de date despre vehicule carVertical a efectuat un studiu propriu pentru a reuși să înțeleagă aceste pierderi financiare, iar rezultatele arată că țările europene pierd cel puțin 26,4 miliarde de lei pe an din cauza kilometrajului dat înapoi al mașinilor. Astfel, având în vedere că multe cazuri nu sunt detectate, daunele reale ar putea fi semnificativ mai mari.
Citește și : Amenzi 2025. Sancțiuni dure pentru șoferii care au câini. Care sunt reglementările legale
„Este extrem de dificil să demonstrezi că o mașină are kilometrajul falsificat. Țările nu fac întotdeauna schimb de date despre vehicule între ele și multe înregistrări de kilometraj nu sunt niciodată digitalizate, ceea ce face ca acest tip de escrocherie să fie mai ușor de ascuns.
Singura modalitate de a confirma frauda cu odometrul este prin utilizarea înregistrărilor istorice ale kilometrajului”, explică Matas Buzelis, expert pe piața auto din cadrul carVertical.