Şoferii de tir, scutiţi de carantină la intrarea în ţară. Care sunt condiţiile

Şoferii de tir sunt scutiţi de carantină la intrarea în ţară, dacă prezintă un test negativ RT-PCR pentru infecţia cu noul coronavirus, potrivit hotărârii CNSU publicată vineri în Monitorul Oficial.

04 oct. 2021, 18:34
Şoferii de tir, scutiţi de carantină la intrarea în ţară. Care sunt condiţiile
Şoferii de tir, scutiţi de carantină la intrarea în ţară. Care sunt condiţiile

Şoferii de tir, scutiţi de carantină la intrarea în ţară. Singura condiţie este să prezinte autorităţilor un test RT-PCR negativ.

Şoferii de tir, scutiţi de carantină la intrarea în ţară

Hotărârea CNSU care îi scuteşte pe şoferii profesionişti de la măsura carantinei de 14 zile la intrarea în ţară a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

„Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, se exceptează de la măsura carantinei instituită conform prevederilor prezentei hotărâri dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional”, arată hotărârea CNSU nr nr. 77/2021, potrivit avocatnet.ro.

Citeşte şi Restricţii în Bucureşti de duminică: Masca obligatorie în spaţiile aglomerate, carantină de noapte pentru nevaccinaţi, acces la anumite activităţi doar pentru vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Magazinele se închid la ora 22, restaurantele rămân deschise 

Reamintim că în luna iulie, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) cerea Guvernului exceptarea șoferilor români și străini de la măsurile de carantină și de la prezentarea unui test RT-PCR sau a unei dovezi de confirmare a vindecării de infecția cu noul coronavirus. În acea perioadă intrau în carantină chiar şi cei care  veneau din „zone verzi”.

Ulterior, în luna august, UNTRR atrăgea atenția că impunerea carantinei de 14 zile șoferilor profesioniști, inclusiv dacă vin din zonele roșii, cu excepția celor vaccinați sau recent vindecați, este unică în Europa.

„Şoferii profesioniști fiind exceptați de la măsura carantinei în toate țările, cu scopul de a menține lanțurile de aprovizionare cu marfă, așa cum recomandă și Comisia Europeană, care a creat în acest sens culoare verzi și a îndemnat la exceptarea de la carantinare a șoferilor profestionisti”. Asta, alături de problematica diurnelor reconsiderate și taxate suplimentar, ar duce firmele de transport într-o situație financiară din ce în ce mai proastă.

„Prin această măsură Guvernul obligă astfel șoferii români să îngroașe rândul șomerilor dacă nu vor să se vaccineze sau să emigreze în alte țări, lucru foarte probabil dat fiind viitorul incert al firmelor românești de transport și criza profundă de șoferi cu care se confruntă toată Europa”, scria UNTRR în luna august.

Citeşte şi Guvernul a modificat restricţiile COVID: Şcolile şi restaurantele rămân deschise şi la incidenţa peste 6, carantină de noapte doar pentru nevaccinaţi