Şoferii români, sclavi în Italia: Zeci de oameni, păcăliţi de patronii unei firme din Arad

Şoferii români au ajuns sclavi în Italia. Oamenii sunt ademeniţi cu salarii mari, dar ajung acolo victimele unor infractori. Ei susţin că datele contractelor sunt modificate, aşa încât după ce conduc mii de kilometri prin Europa, sunt plătiţi în bătaie de joc, potrivit România TV.

RomaniaTV.net
06 oct. 2013, 10:51
Şoferii români, sclavi în Italia: Zeci de oameni, păcăliţi de patronii unei firme din Arad

Zeci de şoferi români au ajuns să lucreze aproape pe gratis în Italia după ce au fost păcăliţi de patronii unei firme din Arad.

Firma prin care acest şofer a plecat în Italia are sediul în Arad. El povesteşte cum lucrurile convenite la angajare au devenit, brusc, vorbe goale.

„Pleci din România cu un contract pe o anumită sumă. Îţi promit 1800- 2000 de euro pe lună salariu. Ajungi acolo şi-ţi spune: „stai puţin, să-ţi trimitem contractul pe fax sau pe mail”. Şi-ţi trimit alt gen de contract, numai cu salariul minim pe economie. Nu salariul pe care l-ai semnat, de 1800 de euro. Încep cu fel de fel de tertipuri: ba că „îţi dăm banii la sfârşit de săptămână”, ba că „îţi dăm banii pe 15 ale lunii”. Alergi mii de kilometri. Din 500 de euro dacă vezi 200!”, a povestit un sofer.

Şoferii români, dar şi cei sârbi şi albanezi sunt obligaţi, practic, să muncească aproape pe gratis.

„Mulţi băieţi care dorm ca animalele, prin boscheţi, prin dărâmături, fără lumină, fără să te speli. Dormi o săptămână în camion. Eşti la mâna lor. Fac ce vor din tine. Am pierdut bani, am pierdut timp, am pierdut sănătate, am pierdut tot ce se poate. Umilinţă”, a mai povestit acesta.

„În contractul pe care l-am semnat la Arad, aici, la „alte adaosuri” erau diurnele. Ei aici ne-au păcălit. Nu au mai dat nimic”, a explicat soferul.

Nicio autoritate nu i-a ajutat până acum pe românii păcăliţi.

„Oameni care au câte cinci mii, zece mii, unsprezece mii de luat au intrat în grevă, a venit consulatul român.Nu le-a putut face nimic. Ei te păcălesc si nu mai ai ce face”, a mai spus soferul.

Reprezentanţii fiermei care i-a dus pe români la muncă în Italia nu au putut fi contactaţi pentru a oferi explicaţii.