Şoferii trebuie să aibă mare grijă la asta! Poliţiştii au început verificările la starea tehnică a maşinilor. Defecţiunea care e taxată cu cea mai mare amendă

Se pare că agenţii de Poliţie Rutieră din Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare şi Timiş, au început noi verificări în perioada 11 – 12 mai, pentru reducerea numărului accidentelor rutiere cu consecinţe grave produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale maşinilor.

14 mai 2021, 21:05
Şoferii trebuie să aibă mare grijă la asta! Poliţiştii au început verificările la starea tehnică a maşinilor. Defecţiunea care e taxată cu cea mai mare amendă

Şoferii trebuie să aibă mare grijă la asta!  S-au aplicat peste 500 de amenzi, multe dintre ele pentru defecţiuni la sistemele de frânare, direcţie şi iluminat, dar şi pentru anvelope neconforme.

Şoferii trebuie să aibă mare grijă la asta! Poliţiştii au început verificările la starea tehnică a maşinilor

Pentru reducerea accidentelor rutiere, pe parcursul acţiunii, a fost verificată starea tehnică a autovehiculelor, a sistemelor de frânare, a mecanismelor de direcţie, a sistemelor de reducere a zgomotului şi a emisiilor poluante. De asemenea, au fost verificate instalaţiile de iluminare/semnalizare, echipamentele electrice, existenţa şi autenticitatea seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor, vizibilitatea şi legalitatea montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate”, a transmis Poliţia Română.

La autoturismele verificate, au fost vizate şi sistemul de rulare (punţi, roţi, anvelope şi suspensie), precum şi aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepţia celor omologate şi/sau certificate de către autoritatea competentă şi care sunt marcate corespunzător.

În ceea ce priveşte corectitudinea datelor din documentele prevăzute de lege, pe care conducătorii auto trebuie să le deţină, au fost verificate certificatele de înmatriculare şi concordanţa datelor înscrise în acestea cu datele şi caracteristicile tehnice ale vehiculelor, deţinerea inspecţiei tehnice periodice şi valabilitatea acesteia şi deţinerea certificatului de agreare pentru activitatea de transport în regim de taxi/viza anuală.

De altfel, şoferii care le permit animalelor de companie să ocupe locul din faţă riscă amenzi de până la 2.900 de lei. Potrivit legislaţiei în vigoare transportarea animalelor pe locurile din faţă constituie cotravenţie şi este încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni.

Şoferii pot fi amendaţi cu până la 2.900 de lei dacă sunt prinşi de poliţişti în timp ce îşi transportă animalul de companie pe locurile din faţă. Această contravenţie este încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni, potrivit businessmagazin.ro.

Clasele de sancţiuni sunt:

clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Nerespectarea acestor prevederi le aduce şoferilor o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni care prevede între nouă şi 20 de puncte de amendă. Această sancţiune va fi cuprinsă între 1.305 lei şi 2.900 de lei.

Citeşte şi: Cod rutier 2021. Ce trebuie să ştie toţi bicicliştii despre obligaţiile şi restricţiile pe care trebuie să le respecte în trafic