Sofia sub asediul agricultorilor: 170 de tractoare se îndreaptă spre capitala Bulgariei

Fermierii din regiunile bulgare Veliko Târnovo, Loveci şi Plevna se îndreaptă cu 170 de tractoare spre capitala Sofia, unde intenţionează să protesteze luni, la prânz.

RomaniaTV.net
04 dec. 2011, 16:26
Sofia sub asediul agricultorilor: 170 de tractoare se îndreaptă spre capitala Bulgariei

Fermierii susţin că nu vor folosi autostrada Hemus, ci drumurile secundare, pentru a nu bloca traficul. Ei urmează să ajungă în capitală în jurul orei 21.00 (21.00 ora României). Aproximativ 170 de utilaje agricole vor începe un marş în centrul Sofiei, trecând prin faţa Parlamentului şi a Consiliului de Miniştri, relatează Mediafax.

În cursul săptămânii, fermierii bulgari au organizat proteste la nivel naţional.

În fiecare an, fermierii primesc subvenţii UE, stabilite în funcţie de mărimea terenurilor lor. Valoarea lor totală este în 2012 de peste 830 de milioane de leva (peste 410 milioane de euro). În plus, există 110 milioane de leva (55 de milioane de euro) la bugetul de stat pentru cultivatorii de cereale, 71 de milioane de leva (peste 35 de milioane de euro) pentru crescătorii de animale şi 73 de milioane de leva (peste 36 de milioane de euro) pentru cultivatorii de tutun.

Cultivatorii de cereale cer, însă, alte 230 de milioane de leva (aproximativ 115 milioane de euro) de la bugetul naţional. Nemulţumirile au escaladat după adoptarea în Parlament, în primă lectură, a proiectului de buget pe 2012, în care valoarea fondurilor suplimentare a fost mai mică decât cea promisă.

Duminică, reprezentanţii lor au declarat pentru postul naţional de radio BNR că nu ştiu dacă vor mai primi alţi bani, dar vor continua să protesteze cerând demisia ministrului de Finanţe, Simeon Djankov, şi a celui al Agriculturii, Miroslav Naidenov.