Soldaţii ucraineni folosesc vehicule ecologice pentru a transporta pe câmpul de luptă arme antitanc

Armata ucraineană foloseşte biciclete electrice pentru a transporta arme antitanc de nouă generaţie şi pentru deplasarea lunetiştilor pe câmpul de luptă.

27 mai 2022, 09:40
Soldaţii ucraineni folosesc vehicule ecologice pentru a transporta pe câmpul de luptă arme antitanc

În imaginea postată de cofondatorul companiei care produce bicicletele, se observă cum o rachetă antitanc NLAW, aparţinând armatei ucrainene, este montată pe ce pare a fi o motocicletă de teren. De fapt, vehiculul cu două roţi este este o bicicletă electrică şi reprezintă o nouă eră a tacticilor de pe câmpul de luptă.

Daniel Tonkopi, co-fondatorul Delfast, firma care a produs vehiculul, a confirmat într-o postare pe Facebook  că bicicletele electrice ale companiei sunt utilizate în prezent de armata ucraineană.

Tonkopi a susţinut că militarii ucraineni au putut folosi bicicletele pentru cel puţin un raid, doar cu o singură încărcare. Motocicletele au apărut pentru prima dată pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial şi şi-au dovedit valoarea, fiind ieftine şi rapide.

Citeşte şi: Generalul rus poreclit „Măcelarul Ceceniei”, ipoteză înfricoşătoare: „Demilitarizarea Ucrainei ar putea dura 5-10 ani”

Astăzi, mai multe armate, inclusiv cea a Statelor Unite, cercetează în mod activ potenţialul bicicletelor electrice în război. Pentru echipele de forţe speciale, care sunt adesea trimise în teritoriul inamic, noua tehnologie oferă o modalitate de a parcurge în linişte distanţe mari, nu emană miros, se pot strecura în locuri strategice şi pot merge pe majoritatea potecilor forestiere pe unde vehiculele clasice de război nu pot.

Bicicletă electrică

Pe paginile de socializare ale Eleek, o companie ucraineană care produce în mare parte biciclete electrice civile, există mai multe dovezi ale utilizării bicicletelor alimentate cu baterii în lupta împotriva Rusiei. Compania din Ternopil a postat o imagine cu un soldat ucrainean îmbrăcat în camuflaj tipic de lunetist, care se afla pe un model de e-bike special conceput pentru uz militar.

Bicicletele electrice Eleek au o autonomie de 150 de kilometri, cântăresc 70 de kilograme şi durează aproximativ cinci ore pentru a se reîncărca. Timpul lung de reîncărcare şi costul ridicat sunt încă principalele dezavantaje ale bicicletelor electrice faţă motocicletele alimentate cu benzină. Modelul de bicicletă Eleek Atom costă 5.200 de dolari, în timp ce bicicletele Delfast similare cu cele observate în Ucraina costă 6.800 de dolari.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Mutarea ce răstoarnă total planul de cucerire al lui Putin