Solstiţiul de iarnă și Întâlnirea Jupiter – Saturn. Doodle special pe 21 decembrie 2020

Sărbătorim iarna 2020 şi Marea Conjuncţie! cu un logo special de la Google pe 21 decembrie.

21 dec. 2020, 16:11
Solstiţiul de iarnă și Întâlnirea Jupiter – Saturn. Doodle special pe 21 decembrie 2020

Solstiţiul de iarnă 2020. Luni, 21 decembrie, este cea mai scurtă zi a anului 2020, un eveniment numit solstiţiul de iarnă, care marchează debutul astronomic al acestui anotimp.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, la momentul solstiţiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23° 27′ sud faţă de ecuator, el efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit tropicul Capricornului.

Solstițiul de iarnă și Întâlnirea Jupiter – Saturn. Sărbătorim iarna 2020 şi Marea Conjuncţie!

Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.

La data solstiţiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. La momentul amiezii, el „urcă” – ţinând cont de latitudinea medie a ţării noastre, de 45° – la numai 21° faţă de orizont. În consecinţă, pentru Bucureşti, la această dată – care, anul acesta, este 21 decembrie – durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute.

Solstiţiul de iarnă – Fenomenul astronomic în emisfera nordică şi emisfera sudică

Din punctul de vedere al meteorologilor, iarna debutează pe 1 decembrie, însă începutul astronomic al acestui anotimp este marcat de un moment precis, solstiţiul. Acesta este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe bolta cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul astrului ceresc.

În acelaşi timp, în emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul marcând începutul verii astronomice. De la momentul solstiţiului de iarnă, în emisfera nordică, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.

Google doodle dedicat solstiţiului de iarnă
Google nu lasă ziua să treacă neobservată, celebrând momentul printr-un doodle special. Google marchează solstițiul de iarnă cu un doodle special pe care îl poți vedea mai jos. De ce se salută două planete din sistemul nostru solar? Ei bine, pentru că ziua aceasta marchează și întâlnirea Jupiter – Saturn.